LTO: senaat moet stikstofreductiedoel voor 2035 schrappen

De Eerste Kamer moet het stikstofreductiedoel van 50 procent in 2035 doorstrepen. Dat stelt LTO Nederland met het oog op de behandeling van de Wet stikstofreductie en natuurverbetering in de Eerste Kamer op 23 februari. Deze wet is al door de Tweede Kamer aangenomen.

LTO%3A+senaat+moet+stikstofreductiedoel+voor+2035+schrappen
© Peter Smit

De stikstofproblematiek heeft een enorme impact op de economie en de agrarische sector in het bijzonder, vindt LTO. De organisatie blijft teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State en de gemaakte belangenafweging.

'Zeker met de impact van de coronacrisis op de samenleving en economie zou dit dossier ons niet zo mogen blokkeren', stelt LTO in een schriftelijke reactie. De belangenbehartiger heeft hetzelfde gevoel bij de wetgeving die in december door de Tweede Kamer is aangenomen.


Dankzij de lobby van allerlei partijen is er veel verbeterd, vergeleken met de oorspronkelijke wetsvoorstellen. LTO heeft samen met enkele andere landbouwpartijen voor de behandeling in de Tweede Kamer zeven aandachtspunten benoemd, waarvan er zes aan de orde zijn gekomen en in voorstellen zijn gegoten.

Zo moeten naast de ecologische ook de sociaaleconomische gevolgen van doelen en maatregelen worden gewogen, mag de resultaatverplichting in de wet geen bewegend doel zijn en moet er duidelijkheid zijn over de termijn en kosten bij het oplossen van melders en knelgevallen. 'Een lobby met resultaat', vindt LTO.


Stikstofreductie onhaalbaar

Het doel van een reductie van 50 procent voor 2035 is overeind gebleven, maar dit doel acht LTO onhaalbaar en niet reëel. 'Een onmogelijkheid in de wet verankerd.' Met de beschikbare technieken is de huidige taakstelling van 26 procent reductie in 2030 al ambitieus. Innovatie vergt tijd, geld en ruimte en die elementen zijn in de wet voor 2035 onvoldoende geregeld, vindt LTO. Ook past het tempo van de voorgestelde reductie niet bij het investeringsritme van veel ondernemers.

LTO wil dat de Eerste Kamer daarop ingrijpt. Voor de behandeling in de Eerste Kamer, gepland op 23 februari, zal LTO ook met Eerste Kamerleden in contact zijn. 'Het is de vraag of uitstel van de wet een oplossing voor de knelgevallen dichterbij brengt. En of een volgende Tweede Kamer en kabinet tot een wet zouden komen die onze leden betere oplossingen biedt dan de wet die nu in de Eerste Kamer wordt behandeld', stelt de organisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer