LNV trekt 300.000 euro uit voor Nieuwkoopse stikstofpilot

Het ministerie van LNV steunt het stikstofinitiatief van de boeren rond de Nieuwkoopse Plassen met 300.000 euro. Dat zegde landbouwminister Carola Schouten de agrarisch ondernemers maandag toe tijdens een bedrijfsbezoek in Bodegraven.

LNV+trekt+300%2E000+euro+uit+voor+Nieuwkoopse+stikstofpilot
© Ministerie LNV

De melkveehouders willen hun stallen maximaal verduurzamen om de stikstofuitstoot in het gebied te verminderen. Ze zijn van plan deze aanpassingen voor een deel te financieren met inkomsten uit het verleasen van stikstofrechten.

De boeren kwamen in september vorig jaar naar het ministerie van LNV om steun van de minister te vragen voor hun stikstofplan. Die kregen ze. Ook provincie Zuid-Holland staat achter het project van de boeren.De agrarisch ondernemers willen dat de pilot nu ook daadwerkelijk van de grond komt. Hiervoor moet Zuid-Holland speciaal voor de Nieuwkoopse Plassen de beleidsregels aanpassen. Dat is een ingewikkeld en taai proces, ervaren de boeren.


Spierballen nodig

'We zijn heel lang aan het praten geweest, nu zijn er spierballen nodig om de zaak los te krijgen', geeft Paul Rijken aan die de boeren begeleidt. 'Schouten heeft toegezegd dat ze hieraan gaat meewerken en ons helpt de juiste mensen aan tafel te krijgen. Daar zijn wij heel blij mee.'


Die impuls van de minister is erg belangrijk, stelt Rijken. 'Het zorgt voor nieuw enthousiasme om de eindsprint te halen. We moeten de continuïteit erin houden. Er zijn veel ingewikkelde gesprekken gevoerd. De provincie heeft zorgvuldigheid hoog in het vaandel staan. Ze twijfelt soms, omdat ze 100 procent zekerheid wil dat de proef goed van de grond komt. Maar wij merken dat hierdoor energie weglekt bij bestuurders en ambtenaren die de kar trekken. Dat moeten we meer zien te voorkomen.'

De subsidie van het ministerie is bedoeld voor het onderzoek naar optimaal boeren in het gebied rond de Nieuwkoopse plassen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer