Ploumen wil met PvdA alleen in links kabinet

De PvdA zal alleen in een nieuw kabinet stappen als ook een andere linkse partij daar in meedoet. Lijsttrekker in spe Lilianne Ploumen volgt daarmee de koers die haar voorganger Lodewijk Asscher al in gang had gezet.

Ploumen+wil+met+PvdA+alleen+in+links+kabinet
© Dirk Hol

Kamerlid Ploumen, oud-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, presenteerde zich maandag als opvolger van de vertrokken partijleider Lodewijk Asscher.

Ploumen 'acht het echt ondenkbaar dat de PvdA in een kabinet stapt zonder andere linkse partijen. En ik hoop vooral dat we met die linkse partijen samen een kabinet kunnen vormen en zo min mogelijk anderen nodig hebben'. Ze denkt daarbij vooral aan de SP en GroenLinks, omdat die het dichtst bij de PvdA staan.


Overleg met lijsttrekkers

De kersverse leider van de sociaaldemocraten gaat de lijsttrekkers van die partijen, Lilian Marijnissen en Jesse Klaver, uitnodigen voor overleg. 'We kennen elkaar natuurlijk, want ik zit al vier jaar in de Tweede Kamer. Maar het is ook een nieuw begin en het is goed om met elkaar te bespreken wat we samen kunnen doen, welke plannen we samen kunnen maken. Dus daar kijk ik naar uit.'


Ploumen is de eerste vrouwelijke leider van de sociaaldemocraten. 'Dat is een soort dubbele eer. En het werd ook hoog tijd natuurlijk. Veel te veel politieke partijen zijn ook veel te lang door alleen mannen geleid. Ongelijkheid motiveert.'


D66 te rechts

Samenwerking met andere linkse partijen dan GroenLinks en SP sluit Ploumen niet uit, maar wat haar betreft heeft D66 in het kabinet 'de afgelopen jaren natuurlijk gewoon een rechts beleid gevoerd'. Ze wijst op het asielbeleid en de woningmarkt. In hun verkiezingsprogramma doen ze volgens Ploumen op het gebied van zorg 'voorstellen die ik echt niet links kan vinden'.

Het congres van de PvdA moet Ploumens voordracht nog bekrachtigen. Dat gebeurt zaterdag tijdens een digitaal partijcongres.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer