JA21 zet in op minder Europese landbouwregels

De nieuwe politieke partij JA21 wil minder EU-regels voor de landbouw en herijking van het Natura 2000-beleid. De partij van Joost Eerdmans, Annabel Nanninga en Jan Cees Vogelaar is verder geen voorstander van zonnevelden en windmolenparken 'die zich als schimmels uitbreiden'.

JA21+zet+in+op+minder+Europese+landbouwregels
© Dirk Hol

Dat staat in het maandag gepresenteerde verkiezingsprogramma. 'De landbouwsubsidie van de EU is in feite een soort compensatie voor buitengewoon strenge EU-regelgeving voor de agrarische sector ten opzichte van niet EU-lidstaten', staat in het verkiezingsprogramma. 'Het subsidiebeleid verandert steeds meer in een sturingsinstrument om politieke wensen in de landbouw door te drukken. JA21 streeft naar een vermindering van de EU-regelgeving. Dring door bureaucraten bedachte landbouwsystemen terug. Laat de markt binnen maatschappelijk aanvaarde kaders zijn werk doen zonder dwang door marktverstorende sturing en regelgeving.'Wat JA21 betreft is er niet alleen in Brussel nog veel te verbeteren op het gebied van knellende regelgeving. Hetzelfde geldt volgens deze partij voor Den Haag. Zo is een herijking van het Natura 2000-beleid volgens de conservatief-liberalen nodig. Verder is het inkomen van boeren en tuinders volgens de nieuwe politieke partij een verantwoordelijkheid voor de hele keten en niet alleen voor de primaire producenten.


Nieuwe technieken

JA21 vindt innovatie belangrijk en is voorstander van nieuwe technieken als Crispr-Cas, een methode waarmee erfelijk materiaal met precisie kan worden gemodificeerd. Het partijprogramma leert verder dat de partij voor een zorgvuldige omgang met de omgeving is, ook op het gebied van diergeneesmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen en andere chemicaliën. 'Standaarden voor dierenwelzijn in Nederland zijn hoog. Misstanden moeten sneller worden opgespoord en aangepakt. Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag worden verwacht dat deze de focus bij de kerntaken toezicht en handhaving legt en deze efficiënt en kostenbewust uitvoert. Regelgeving die een verbetering in dierenwelzijn of milieuvriendelijke innovatie tegenhoudt, dient wat JA21 betreft te worden aangepast.'

De partij van lijsttrekker Eerdmans wil weidegang stimuleren. Daarnaast vindt de partij dat klimaatbeleid en energiedoelstellingen ontkoppeld moeten worden. 'De industrialisering van het landschap door windturbines en zonnevlaktes staat in geen verhouding tot de veronderstelde opbrengsten in duurzaam rendement en afname van broeikasgassen', staat in het programma. 'Er komen duizenden windturbines groter dan de Euromast op land en ter grootte van de Eiffeltoren op zee. Windturbines zorgen voor horizonvervuiling en voor gezondheidsproblemen door slagschaduw en laagfrequente tonen. Na de levensduur zorgen ontmanteling en verwerking van schroot voor een volgend en nog niet opgelost milieuprobleem.'


Zonneparken

Ook van zonneparken is JA21 geen voorstander. 'Uit het oogpunt van landschap en milieu is de noodzaak van het stoppen van zich als schimmels uitbreidende zonnevlaktes, veelal op vruchtbare landbouwgronden, voor JA21 onontkoombaar. De overheid dient erin te voorzien dat windturbines en zonnevlaktes na de economische levensduur van vijftien tot twintig jaar worden ontmanteld, waarbij het terrein waarop ze zijn geplaatst in de oorspronkelijke staat met de oorspronkelijke bestemming wordt teruggebracht. Er zijn in Nederland voldoende grote daken beschikbaar om gebruik te maken van zonne-energie zonder dat ons landschap verder wordt aangetast.'

JA21 is als conservatief-liberale partij ontstaan na de onrust bij Forum voor Democratie. Aanleiding voor die onrust waren gelekte WhatsAppgesprekken binnen de jongerenorganisatie van deze partij. Er zouden onder meer fascistische, antisemitische en homofobe uitspraken zijn gedaan door leden van de organisatie. Een groot aantal prominente kandidaten en volksvertegenwoordigers in provincies en het Europees parlement brak met Forum voor Democratie omdat ze vonden dat hier niet goed tegen werd opgetreden door fractievoorzitter Thierry Baudet.


Vogelaar

Ook Jan Cees Vogelaar sloot zich aan bij JA21. Hij staat zevende op de kandidatenlijst. Vogelaar stond eerder negende op de lijst voor Forum voor Democratie. Hij was van 1997 tot en met 2001 voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de Sectorraad Paarden, het J. Mesdag-fonds en medeoprichter van stichting Agrifacts.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer