'Een belangrijk jaar'

Een nieuw belangrijk jaar is begonnen. Een jaar waarin gewichtige beslissingen moeten worden genomen voor de agrarische sector. Op de eerste plaats moeten we met z'n allen de pandemie onder controle krijgen. Daarnaast moet de economie weer gaan draaien en moeten mensen hun bewegingsvrijheid terugkrijgen. We merken hoe belangrijk dat voor ons allemaal is.

%27Een+belangrijk+jaar%27
© Maartje van Berkel

En dan de verkiezingen. Door al het coronanieuws vergeten we bijna hoe snel deze al zijn. Over twee maanden is het zover! Woensdag 17 maart. Deze verkiezingen zijn extreem belangrijk voor de agrarische sector. In 2017 ging het vooral om de vraag of we een eigen minister kregen. Nu gaat het erom of de politiek ons als probleem blijft zien of, zoals onze voorzitter het krachtig verwoordde, als oplossing.

Zowel in Nederland als in Europa is het belangrijk dat we boeren en tuinders toekomstperspectief bieden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt deze week dat jonge boeren en tuinders twijfelen over het voortzetten van het familiebedrijf. De politiek heeft grote woorden over steun voor jonge boeren, maar zijzelf zien steeds meer beperkingen en nieuwe regelgeving met een slecht verdienmodel op de koop toe. Dan begrijp je waarom jonge mensen geen zin hebben in een bedrijfsovername. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Natuurlijk gaat het in sommige sectoren ook goed, maar voor veel primaire bedrijven is de toekomst uiterst onzeker. Ik hoop dat de nieuwe regering ons straks een eerlijke kans geeft om onze boterham te verdienen door ons te stimuleren op de gebieden waar we altijd goed in zijn geweest en waar we wereldwijd in vooroplopen. Wat we nodig hebben is duidelijkheid en een toekomstgerichte regelgeving.

Ik hoop dat de nieuwe regering ons straks een eerlijke kans geeft om onze boterham te verdienen

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer