Forum voor Democratie wil stikstofbeleid naar Duits model

Forum voor Democratie heeft haar conceptverkiezingsprogramma en kandidatenlijst gepresenteerd. De partij wil onder meer een ander stikstofbeleid en meer handhavers bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Jan Cees Vogelaar staat niet langer op de lijst.

Forum+voor+Democratie+wil+stikstofbeleid+naar+Duits+model
© Dirk Hol

Forum voor Democratie schrijft in het programma dat de partij de land- en tuinbouw voor Nederland wil behouden en versterken. Daarbij zet de partij in op de innovatiekracht via kenniscentra als Wageningen University & Research en op het toepassen van innovatieve technieken voor plantenveredeling zoals Crispr-Cas.

De partij wil dat het stikstofbeleid op de schop gaat. De Nederlandse invulling van het Natura 2000-beleid moet daarvoor worden geëvalueerd. Tot die tijd mogen geen buitensporige maatregelen worden genomen die gangbare activiteiten ontwrichten. Forum voor Democratie stelt dat er geen stikstofprobleem is, 'maar een boekhoudkundig probleem. FvD wil de stikstofnorm naar Duits model invullen. Inkrimping van de veestapel is onnodig: boeren kunnen gewoon blijven boeren.'


Veehouderij

Forum voor Democratie wil verder grondgebonden veehouderij stimuleren door vermindering van de regelgeving. Hoe dit eruit moet gaan zien, is in het programma niet uitgewerkt. De NVWA moet van de partij meer slagkracht krijgen om te handhaven. Daarom zijn er minder managers en meer handhavers nodig, onder meer voor controle op dierenwelzijn bij alle dierhouders.


Forum voor Democratie is kritisch op de Europese Green Deal en de positie van de Europese Unie bij de uitvoering hiervan. De partij omschrijft dit als een 'verkapte machtsgreep die met enorme subsidiestromen uitmondt in een 'groene' planeconomie'. De partij bepleit een 'intelligente terugtreding uit de Europese Unie, het Internationaal Strafhof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens'.


Klimaatbeleid

Forum voor Democratie wil stoppen met windturbines en investeren in kernenergie. CO2 moet volgens de partij niet langer worden gezien als 'vervuiler': 'CO2 is een belangrijke voedingsstof voor het leven op aarde, met name voor planten en bomen. De uitstoot van CO2 leidt daardoor tot een aarde met meer bomen en planten en tot hogere landbouwopbrengsten.'

De partij vindt dat de klimaatdoelen onhaalbaar zijn en geen merkbaar effect op het klimaat hebben. 'Wel hebben ze een groot negatief effect op onze welvaart.' Ze vindt daarom dat Nederland moet stoppen met het huidige klimaatbeleid en ]zich moet richten op adaptatie, zoals dijkenbouw, kustbescherming, rivierbeheer en gewasontwikkeling.


Baudet lijsttrekker

Jan Cees Vogelaar, voor de splitsing in de partij nog de nummer 9 op de kandidatenlijst, heeft afstand genomen van de partij en keert niet terug op de nieuwe conceptkandidatenlijst. Thierry Baudet staat op die lijst als lijsttrekker vermeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer