Nederland telt bijna vijfhonderd voedselgemeenschappen

Voedselgemeenschappen zijn hot. Nederland telt er ruim 480 die 150.000 mensen van voedsel voorzien. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Transitiecoalitie Voedsel en onderzoeker Sandra van Kampen.

Nederland+telt+bijna+vijfhonderd+voedselgemeenschappen
© niels de vries

Een voedselgemeenschap is een lokaal samenwerkingsverband tussen consumenten en producenten zonder tussenhandel. Consumenten die lid zijn van zo'n samenwerkingsverband, hebben zo toegang tot lokaal geproduceerd vers voedsel. De producenten in het samenwerkingsverband zijn verzekerd van afname voor een eerlijke prijs.

In Nederland zijn er verschillende voorbeelden bekend zoals Herenboeren, CSA's (Community Supported Agriculture) en voedselcollectieven waarbij groepen consumenten samen inkopen bij boeren. Daarnaast worden coöperatieve winkels, coöperatieve markten en gebiedscollectieven tot de voedselgemeenschappen gerekend.


Collectief eigendom grond

Uit de resultaten van een verkennend onderzoek door Sandra van Kampen blijkt dat in Nederland zo'n 150.000 mensen (ruim 60.000 huishoudens) deel uitmaken van een voedselgemeenschap en op deze manier van vers voedsel worden voorzien. Van Kampen maakt een inventarisatie van de ruim 480 voedselgemeenschappen.

Belangrijke drijfveren voor de voedselgemeenschappen zijn democratie, lokaal voedsel, zeggenschap, sociale cohesie en collectief eigendom van grond. Behalve dat die voedselgemeenschappen de deelnemers voorzien van vers lokaal geproduceerd voedsel, zorgen ze ook dat mensen meer betrokken zijn bij de productie van voedsel. Het versterkt het bewustzijn.


Kennisdeling

Om de ontwikkeling van voedselgemeenschappen te stimuleren, ziet de onderzoeker een rol voor de overheid. Die zou betere randvoorwaarden kunnen scheppen zoals toegang tot grond, financiering en het weghalen of verminderen van beperkende regels of het geven van experimenteerruimte. Daarnaast is kennisdeling belangrijk. Verschillende platforms zoals CSA Netwerk, Herenboeren Nederland, Stadslandbouw Nederland en de Transitiecoalitie Voedsel zouden hun krachten kunnen bundelen om de voedselgemeenschappen beter te ondersteunen, ook in praktische zin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer