Nieuwe VKI-formulieren pluimvee per 1 januari

Bij het leveren van vleeskuikens of ander pluimvee aan de slachterij moeten per 1 januari 2021 nieuwe formulieren voor de voedselketeninformatie (VKI) worden gebruikt. Het formulier moet minimaal 24 uur vooraf bij de slachterij aanwezig zijn.

Nieuwe+VKI%2Dformulieren+pluimvee+per+1+januari
© Huisman Media

Al in september zijn de vleeskuikenhouders geïnformeerd over de veranderingen die nu ingaan. Voor vleeskuikenhouders die produceren bij een bezettingsdichtheid van 33 kilo per vierkante meter of meer (categorie 2 en 3), gelden aanvullende eisen bij het opgeven van de mortaliteit. Naast de totale mortaliteit moeten ze de gecumuleerde mortaliteit uitrekenen. Dat kan met de rekentool op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Er geldt een maximumnorm voor de gecumuleerde dagelijkse sterfte (mortaliteit). Als die hoger is dan de norm, geldt het koppel als risicokoppel. Daarbij moet de reden voor de hogere uitval worden aangegeven. De norm is: 1 procent + 0,06 procent x slachtleeftijd in dagen van het koppel. Reken hierbij vanaf de opzetdatum (waarbij we ervan uitgaan dat de kuikens een dag oud zijn) en slachtdatum (de melding vleeskuikenhouder).


Rekenvoorbeeld

Voorbeeld: opzetdatum is 1 maart (dag 1 voor de kuikens), slachtdatum is 8 april (dag 39). De norm voor dit koppel is: 1 procent + (0,06 procent x 39) = 1 procent + 2,34 procent = 3,34 procent.


Op de nieuwe VKI-formulieren moeten ook wat meer gegevens worden ingevoerd. Bij de pluimveehouder wordt ook gevraagd naar het e-mailadres. Dat geldt ook voor de dierenarts en de slachterij. Daarnaast moeten van de voerleverancier naam, adres, postcode en woonplaats volledig worden ingevuld.


Nieuw VKI-formulier vleeskuikens
Nieuw VKI-formulier vleeskuikens © VKI

De formulieren zijn terug te vinden op de website van Avined. De nieuwste formulieren die per 1 januari 2021 gebruikt moeten worden, staan daarbij onderaan het rijtje.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer