Duitse minister eist gedragscode retail en boeren

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner heeft de retail opnieuw gevraagd om snel met een gedragscode te komen waarin bindende afspraken worden gemaakt over handelsrelaties met boeren en tuinders. Er moet volgens haar een eerlijkere prijsverdeling komen in de keten.

Duitse+minister+eist+gedragscode+retail+en+boeren
© IGW

Volgens Klöckner is er genoeg tijd geweest om concrete maatregelen op tafel te leggen. Ze deed de oproep tijdens een videoconferentie met de top van het retailbedrijfsleven. Ook in Duitsland waren er het afgelopen jaar regelmatig boerenprotesten. Die gingen onder meer over eerlijkere voedselprijzen en een betere verdeling van de opbrengsten in de keten. Nieuwe prijsverlagingen zorgden deze week opnieuw voor boze reacties en protest van boeren. Klöckner wil dat het bedrijfsleven in januari met een pakket voorstellen komt.

De Duitse retailers willen dat de Duitse overheid ook bijdraagt in een fonds. Maar Klöckner wil dat gescheiden houden. Volgens haar draagt de Duitse belastingbetaler al voldoende bij via diverse steunmaatregelen, programma's en subsidies die er zijn voor boeren en is nu de retail aan zet.Net als in Nederland kwam de Duitse landbouwminister dit jaar met wetgeving die oneerlijke handelspraktijken tegen moet gaan. Onder meer wordt de betalingstermijn verkort in het voordeel van boeren en tuinders en het op korte termijn annuleren van het aankopen van bederfelijke waar wordt verboden.


Positie versterken

Het ministerie van Landbouw heeft ideeën aangedragen over wat er in de nieuwe gedragscode kan komen te staan. Het voorstel van de supermarkten wil Klöckner na januari bespreken met de boeren en het Bundeskartelbureau. Dat bureau moet controleren of er door nieuwe afspraken geen kartelvorming ontstaat of andere constructies die wettelijk verboden zijn.Klöckner wil dat de gedragscode er onder meer voor zorgt dat er meer waardering voor voedsel komt. Daarnaast wil ze de regionale toeleveringsketens versterken en de verkoop van producten uit eigen land stimuleren. Vanuit het Duitse parlement is er steun voor de ideeën van Klöckner. De fractie van CDU/CSU, haar eigen partij, wil dat prijzen niet worden gedicteerd aan boeren, maar dat er op gelijkwaardige manier over wordt onderhandeld. Boeren zouden ook moeten profiteren van prijsstijgingen.


Machtsongelijkheid

Naar aanleiding van boerenprotesten kwam Klöckner dinsdag met een statement. 'In de huidige protesten van Duitse boeren komt de enorme machtsongelijkheid tussen producenten en retailers opnieuw tot uiting. Boeren houden zich niet bezig met luxe, maar simpelweg met hun levensonderhoud. Wie graag adverteert met streekproducten, moet ze ook waarderen en ervoor zorgen dat onze boerenfamilies kunnen leven van de productie. Ik begrijp de onvrede van de boeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer