Prijs voedselgrondstoffen hoogste in drie jaar tijd

De wereldvoedselprijzen hebben in 2020 het hoogste niveau in drie jaar bereikt en stegen met 3,1 procent ten opzichte van eind 2019. In december 2020 stegen wereldwijd de prijzen voor plantaardige oliën het hardst, gevolgd door zuivelproducten, vlees en granen. De suikerprijzen daalden volgens de FAO Food Price Index.

Prijs+voedselgrondstoffen+hoogste+in+drie+jaar+tijd
© Han Reindsen

De wereldvoedselprijzen liggen nog altijd onder het niveau van 2011, toen een piek van de voedselgrondstoffen werd bereikt in de prijzenindex van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. In december stegen de prijzen van plantaardige oliën met 4,7 procent ten opzichte van november 2020. De prijzen voor plantaardige oliën bereikten het hoogste niveau sinds september 2012.

Die stijging werd voor een groot deel veroorzaakt door de stijging van palmolieprijzen. Maar ook de prijzen van soja-, raapzaad- en zonnebloemolie lieten een stijging zien. De prijs van palmolie steeg voor de zevende maand op rij. Volgens de FAO weerspiegelt de stijgende prijs de krapte in het aanbod van de plantaardige oliën. Indonesië is een grote palmolieleverancier en verhoogde de exportheffingen flink.


Sojaolie

Ook de prijs van sojaolie bereikte het hoogste niveau in zeven jaar. Vooral vanuit Argentinië was er minder palmolie beschikbaar. Langdurige stakingen hadden daar invloed op de beschikbaarheid van sojaolie. Door verminderde beschikbaarheid van palmolie en sojaolie was er veel meer vraag naar koolzaad- en zonnebloemzaadolie. Daardoor stegen die prijzen ook. Gezien over het hele jaar stegen de prijzen van plantaardige oliën in 2020 gemiddeld met 19,1 procent.

De zuivelprijzen stegen in december met 3,2 procent ten opzichte van november. Maar ten opzichte van 2019 zijn de zuivelprijzen met 1 procent gedaald in 2020.Ook de zuivelprijzen stegen wereldwijd de zevende maand op rij. De FAO maakt zich zorgen over de melkproductie in Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland). Door droge en warme weersomstandigheden staat de melkproductie daar onder druk. De melkproductie in Australië neemt al jaren af.


Zuivelproducten

Van de verschillende zuivelproducten daalden de boterprijzen het sterkst, gevolgd door vollemelkpoeder. De prijzen van mageremelkpoeder en kaas stegen juist, meldt de FAO.

De vleesprijzen stegen in december 2020 met 1,7 procent in vergelijking met november. Dat is de derde maand waarin de gemiddelde vleesprijs steeg. Maar de daling van de prijs ten opzichte van het niveau van eind 2019 is fors: de vleesprijzen daalden gemiddeld met 11,6 procent ten opzichte van december 2019.


Pluimveevlees

De noteringen voor pluimveevlees herstelden zich in december. Vooral vanuit het Midden-Oosten nam de vraag naar pluimveevlees flink toe. Door vogelgriep in Europa stond de productie bovendien onder druk, aldus de FAO.

De stijging voor rundvlees en schapenvlees werd voornamelijk veroorzaakt door de krapte van de aanvoer uit Oceanië. De prijzen van varkensvlees waren nog altijd laag in december. De export van van varkensvlees vanuit Europese landen, voornamelijk Duitsland, ligt nog altijd stil naar Aziatische markten. Dat komt door de uitbraak van varkenspest bij wilde zwijnen in het oosten van Duitsland.


Granen

De prijzen van granen stegen in december met 1,1 ten opzichte van november 2020. De prijzen van granen stegen daarmee voor de zesde maand op rij. Volgens de FAO was er grote krapte, bezorgdheid over de groeiomstandigheden in delen van de Verenigde Staten en Rusland. Ook worden de prijzen gestuwd door de aankondiging van Rusland van exportbelastingen voor tarwe.

Wat betreft de mais zijn er zorgen over de oogstvooruitzichten in Zuid-Amerika. Ook de prijs van rijst steeg. Onder meer door een krappe beschikbaarheid van Thaise en Vietnamese rijst en veel vraag vanuit met name India en Pakistan. De prijzen van granen stegen over het hele jaar met 6,6 procent en bereikten het hoogste niveau sinds 2014.


Suiker

De prijs van suiker daalde licht, na een sterke stijging in november. Vanuit China werd 37 procent meer suiker ingevoerd ten opzichte van een jaar eerder. Maar door een stijging van de productie van suiker in Brazilië en India werden de prijsstijgingen voor suiker gedempt. Over het hele jaar steeg de prijs voor suiker met 1,1 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer