OM+legt+zadenbedrijf+stil+vanwege+voedselveiligheid
Nieuws
© Pixabay

OM legt zadenbedrijf stil vanwege voedselveiligheid

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch de stillegging gevorderd van een bedrijf in Zuidwest-Nederland dat handelt in zaden en peulvruchten.

Het bedrijf verkocht partijen die niet voldeden aan de eisen voor voedselveiligheid. Aanleiding voor de stillegging van het bedrijf is een onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD).

In oktober 2020 doorzocht de opsporingsdienst twee locaties van het bedrijf en is administratie in beslag genomen. Op basis van analyse van de administratie wordt het bedrijf ervan verdacht de NVWA niet te hebben geïnformeerd over partijen die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen en daardoor een risico vormen voor de volksgezondheid.


Bewust in de handel gebracht

Vermoedelijk zijn onveilige partijen, waaronder met salmonella besmette partijen en partijen chia-zaad met hoge gehaltes aflatoxine, bewust in de handel gebracht. Weliswaar is er geen direct gezondheidsrisico bij het eten van de producten, waarin met name de chia-zaden zijn verwerkt, maar bij langdurige consumptie kan er mogelijk wel een gezondheidsrisico zijn.

Ook is een partij lijnzaad die als afval was bestempeld, verhandeld als diervoeder. Door deze handelwijze heeft het bedrijf volgens de officier van justitie willens en weten de voedselveiligheid en gezondheid van consumenten in gevaar gebracht.

Verder bleek uit de in beslag genomen administratie dat het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en onveilig diervoeder onderdeel is van de bedrijfsvoering van verdachten. Het bedrijf handelt daarmee in strijd met de Europese levensmiddelenwetgeving, de Warenwet, de Wet dieren en de Wet op de economische delicten.


Vervalsen van analyseresultaten

Het bedrijf wordt ook verdacht van het verhullen van hun handelwijze door middel van het vervalsen van analyseresultaten. Het OM vordert oplegging van de voorlopige maatregel tot stillegging bij de rechtbank als er ernstige bezwaren zijn, omdat de wet wordt overtreden en onmiddellijk ingrijpen is vereist. Het niet naleven van de voorlopige maatregel is een misdrijf.

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer