Export planten naar record maar snijbloem krimpt

Met een groei van 2 procent realiseert de Nederlandse plantenexport in 2020 een record van 2,4 miljard euro. De exportwaarde van snijbloemen kromp daarentegen met 8 procent.

Export+planten+naar+record+maar+snijbloem+krimpt
© Nieuwe Oogst

Dit maakt de Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) bekend naar aanleiding van de exportstatistieken van Floridata.

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2020 af met een achterstand van 4 procent op een exportwaarde van bijna 6 miljard euro. De export van planten was nooit eerder zo hoog. Maar met de snijbloemen ging het beduidend slechter. De exportwaarde daalde met 8 procent en komt uit op 3,5 miljard euro.


Duitsland

De uitvoer van bloemen en planten richting Duitsland viel in waarde met 3,8 procent terug tot iets meer dan 1,6 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar na Duitsland de belangrijkste exportbestemming. Daar werd voor 880 miljoen euro aan bloemen en planten uit Nederland geleverd, 2,9 procent meer dan in 2019.

Het verlies voor snijbloemen bedraagt 300 miljoen euro, waardoor marges voor handelaren moeilijk te behalen zijn. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken hakt de coronacrisis flink in op de export van snijbloemen. 'Handelaren tonen een enorme veerkracht, maar met het oog op de nieuwe lockdowns in exportlanden brengt het opnieuw extra onzekerheden met zich mee.'


Valentijnsdag en Moederdag

Mesken maakt zich vooral zorgen om belangrijke dagen als Valentijnsdag en Moederdag. 'We houden we ons hart vast.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer