Henk Raaijmakers: 'Boomkwekerij heeft zich weer verzameld na opheffen PT'

Na vijf jaar is voorzitter Henk Raaijmakers van de LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen deze week gestopt. 'Na het opheffen van het Productschap Tuinbouw heeft de boomkwekerij zich opnieuw verzameld', blikt hij terug.

Henk+Raaijmakers%3A+%27Boomkwekerij+heeft+zich+weer+verzameld+na+opheffen+PT%27
© Archief: John Claessens

De 62-jarige Henk Raaijmakers, eigenaar van tuinplanten- en handelskwekerij De Oude Aa, begon zo'n vijftien jaar geleden zijn bestuurlijke loopbaan bij de afdeling Deurne van ZLTO. Sinds 2015, toen hij Peter Bontekoe opvolgde, was hij voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen. Hij zet zijn bestuurlijke carrière komende zomer nog twee jaar voort als president van de European Nurserystock Association, de Europese koepelorganisatie voor boomkwekers.

Ik ben een bouwer met passie, mijn opvolger schrijft het neer in een visie

Henk Raaijmakers, oud-voorzitter van LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen

U werd voorzitter van de vakgroep toen het Productschap Tuinbouw (PT) net was opgeheven. Is dat van invloed geweest op uw bestuurlijke werk?

'Ja. Promotie en onderzoek liepen via het productschap. Met het verdwijnen van het schap vielen deze elementen weg. Wij waren toen al bezig om de Nederlandse Bond van Boomkwekers te integreren in de LTO-organisatie. De bond had veel leden, maar was een kleine organisatie met een beperkt netwerk dat vooral vaktechnisch was georiënteerd. LTO had een bredere blik en zat wekelijks aan tafel bij ministeries, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Naktuinbouw. Die twee eigenschappen hebben we gecombineerd.'


Vroeg dat om een andere organisatiestructuur?

'We hebben de boomkwekerij opnieuw moeten organiseren. De diverse cultuurgroepen in de boomkwekerij hebben hun eigen besturen en brengen onderwerpen in bij de vakgroep. Het projectbureau van de toenmalige bond voert taken uit. Die structuur werkt goed.

'Zo is bijvoorbeeld het onderzoek naar vruchtboomkanker vanuit de cultuurgroep fruit opgepakt, hebben vasteplantenkwekers de promotiecampagne Perennial Power opgezet en is met Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Tree Centre Opheusden en Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas de coöperatie Cemp tot stand gekomen. Daarin dragen bijna alle boomkwekers en telers van vaste planten en zomerbloemen, ook niet-leden, 50 euro per jaar af voor het behoud van een effectief gewasbeschermingsmiddelenpakket. De collectiviteit is daarmee terug.'


De integratie in LTO is dus goed uitgepakt?

'De boomkwekerij is zich weer aan het verzamelen met lobby, kennisuitwisseling en promotie. De sector is sterker geworden mede dankzij LTO. En het ledental van de vakgroep neemt toe. Maar soms schuurt het. Neem onze bosvisie, die wordt gesteund door het ministerie, GroenLinks en SP.


'Volgens ons kan de productie van oogsthout op landbouwgronden goed als daar een verdienmodel achter zit. De melkveehouderij en akkerbouw zijn hier huiverig voor.'


Zit een boomkweker anders in elkaar dan andere agrarisch ondernemers?

'De boomkwekerij was nooit coöperatief georganiseerd. Kwekers hebben de laatste decennia de afzet zelf opgebouwd. Dat is de grootste transitie geweest van de afgelopen decennia. Exporteurs en handelaren hadden voorheen het heft in handen bij de afzet van boomkwekerijproducten in het buitenland. Met de komst van de fax zijn boomkwekers zelf gaan handelen en via het internet tonen zij zich aan de wereld. Vanwege deze verschuiving heeft de vakgroep internationale verkoop- en leveringsvoorwaarden opgesteld. Deze dienen als hulpmiddel.

'Door hun directe lijnen met de markt hebben boomkwekers bijvoorbeeld weinig begrip voor de acties van boeren bij de woning van Jumbo-baas Frits van Eerd in Heeswijk-Dinther. Daarnaast zijn boomkwekers door De Groene Stad veel herkenbaarder geworden voor de burger. Ze laten beter dan andere sectoren zien wat ze doen.'


Is uw opvolger een ander persoon?

'Ik ben een bouwer met passie, mijn opvolger schrijft het neer in een visie. Aad Vollebregt heeft een meer wetenschappelijke aanpak. Die verandering is goed voor de sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  12° / 4°
  85 %
Meer weer