LTO wil met provincie Overijssel in gesprek over wolf

LTO Noord wil op korte termijn met provincie Overijssel een bestuurlijk overleg voeren over wolven. Aanleiding is de recente reeks aanvallen op schapen door een zwervende wolf. LTO heeft het provinciebestuur daarom uitgenodigd voor een gesprek.

LTO+wil+met+provincie+Overijssel+in+gesprek+over+wolf
© ZLTO

'De kans is groot dat die wolf dit jaar weer terugkomt en toeslaat', zegt regiobestuurder Hans van Beuzekom namens LTO Noord. 'We hebben al eerder de vraag neergelegd bij de provincie om aan de slag te gaan om zo goed voorbereid te zijn op de komst van de wolf. Toen reageerde men nog terughoudend, inmiddels zijn er een paar aanvallen geweest en is de tijd er rijp voor.'


Van Beuzekom hoopt op korte termijn de koppen bij elkaar te steken. Niet alleen vanuit agrarische hoek, maar ook vanuit de terreinbeherende organisaties is er behoefte aan afspraken. Van Beuzekom: 'Waarschijnlijk wel vanuit een ander oogpunt, maar ook zij willen duidelijkheid.'


Wolvencommissie

Ondertussen heeft de SGP een oproep gedaan aan Gedeputeerde Staten om een Overijsselse wolvencommissie in te stellen. Fractievoorzitter Dick van Dijk: 'In november 2020 zijn in Twente meerdere schapen gedood door een wolf. Dit zorgt voor grote ongerustheid, met name onder schapenhouders.'

Van Dijk vindt dat, zolang de wolf een beschermde status heeft, de provincie op korte termijn met LTO Noord en andere betrokken organisaties in overleg moet gaan. 'Dan moet bekeken worden welke preventieve maatregelen op dit moment nodig of gewenst zijn.'


Geld inzetten tegen overlast

Mogelijk kan de provincie Overijssel geld inzetten om overlast van de wolf tegen te gaan. De SGP stelt voor dat de provincie alvast een wolvencommissie in het leven roept, zoals eerder ook in Drenthe en Gelderland gebeurde. Zo'n commissie kan actief kijken naar problemen die de wolf geeft of kan geven.

Met andere provincies kan Overijssel ook om tafel om te kijken of er mogelijkheden zijn om iets aan de beschermde status van de wolf te veranderen. 'Wellicht is het op termijn onwenselijk dat de wolf nog langer beschermd is', aldus Van Dijk.

Stichting Wolf-Fencing of een groep deskundige vrijwilligers kunnen, als het aan de SGP ligt, na schade met boeren om tafel om te praten en te coachen. Van Dijk: 'We moeten alle middelen inzetten om de overlast van wolven te beperken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer