Cosun: vorst op komst, dus bieten beschermen

Kijkend naar de verschillende weersverwachtingen zal er komende week sprake zijn van serieuze nachtvorst en mogelijk ook overdag enige vorst. Reden om nu de hopen af te dekken om de suikerbieten tegen de vorst te beschermen.

Cosun%3A+vorst+op+komst%2C+dus+bieten+beschermen
© Twan Wiermans

Op de ledenwebsite wijst Cosun erop dat het erg belangrijk is om de bieten vorstvrij te houden. 'Bevroren bieten zijn verloren bieten. Ze zijn niet goed te bewaren en kunnen bovendien niet worden geleverd.'

Na het aanleggen van de hoop is het zaak om de bieten vorstvrij, koel en bij voorkeur ook droog te houden. Daarvoor is het nodig om tijdens de bewaarperiode dagelijks de weersvoorspellingen te raadplegen.


Vliesdoek onvoldoende

Vliesdoek houdt de bieten droog, wat de kans op schimmelgroei en broei vermindert en de aanhangende grond indroogt. Ook zijn droge bieten minder gevoelig voor vorstschade bij lichte en kortstondige nachtvorst. Vliesdoek biedt onvoldoende bescherming tegen vorst.

Bevriezen van bieten is te voorkomen door de hoop tijdig af te dekken met winddicht materiaal, zoals landbouwplastic, bietendoek of Jupettes (zeil met klittenband). Voor het bewaaradvies kunnen telers kijken op de websites van het IRS of Cosun.


Voor de vorst rooien

'Mochten er nog telers zijn die bieten in de grond hebben, dan is het zaak die voor de vorst te rooien. Het wordt ten stelligste afgeraden om bieten met vorstaantasting te rooien', benadrukt Cosun.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer