Cosun verwacht veel van innovaties

Over vijf jaar zal zo'n 20 procent van de omzet van Cosun Beet Company afkomstig zijn van de nieuwe producten die uit suikerbieten worden geproduceerd.

Cosun+verwacht+veel+van+innovaties
© Han Reindsen

'Wij verwachten veel van de producten die nu nog in ontwikkeling zijn', vertelt directeur agrarische zaken Gert Sikken. 'Voor een substantiële bijdrage aan onze inkomsten is het nog te vroeg, maar vanaf 2025 gaan we uit van een aandeel van 20 procent op de totale omzet.' Sikken deed zijn voorspelling deze week tijdens een online teeltvergadering van Cosun Beet Company.

Sinds de naamsverandering van Suiker Unie in Cosun Beet Company gebruikt de fabrikant de slogan Bright Beet Solutions. Dat sluit volgens Sikken aan bij de nieuwe ambitie en de nieuwe strategie. 'We willen ons internationaal meer profileren en meer zijn dan alleen een producent van suiker. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebruiken we wel altijd de suikerbiet als inspiratiebron.'


Eiwit uit bietenblad

Innovaties die geleidelijk steeds meer een bijdrage leveren aan de omzet van Cosun Beet Company betreffen de eiwitten uit bietenblad, nieuwe voedingsingrediënten voor mens en dier, de productie van groene energie en biobased producten. Sikken vertelt dat Cosun met diverse partners samenwerkt om producten verder te ontwikkelen en geschikt te maken voor de verkoop.

Voor het winnen van plantaardige eiwitten uit bietenblad neemt Cosun deel aan het internationale project GreenProtein. Sikken meldt dat in bietenblad het eiwitgehalte weliswaar laag is, maar wel van hoogwaardige kwaliteit.


100 procent natuurlijke vezels

Betafib is een verdikkingsmiddel gemaakt uit bietenpulp. Deze 100 procent natuurlijke vezels worden onder meer gebruikt in verf en wasmiddelen. Wasmiddelenfabrikant Dalligroup is één van de afnemers van Betafib. Pulpvezel wordt verder ook toegepast in de papierindustrie. Hierover vertelt Sikken dat Cosun bij fabrikant Crown Van Gelder van eigen pulp de verpakkingen voor witte suiker laat maken.

Tot slot is Cosun via chemiefabrikant Nouryon betrokken bij de productie van groene chemicaliën en ook deelnemer aan het platform Renewable Carbon Initiative. Het doel is om fossiele koolstof te vervangen door groene koolstof.


Steviger bietenprijs

Hoewel Cosun Beet Company minder afhankelijk wil zijn van de productie en verkoop van suiker, benadrukt Sikken wel dat suiker de hoofdmoot blijft van de onderneming.

'De nieuwe producten leveren ons op de markt vooral meer comfort op. Uiteindelijk gaat dit voldoende opleveren om een steviger bietenprijs te kunnen garanderen', is zijn overtuiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer