NVWA adviseert negatief over neonics in suikerbieten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aan Cosun laten weten dat een vrijstelling voor de neonicotinoïde Cruiser SB als zaadcoating in suikerbieten niet aan de landbouwkundige criteria voldoet.

NVWA+adviseert+negatief+over+neonics+in+suikerbieten
© Jos Thelosen

Cosun had een transitievrijstelling aangevraagd voor het gebruik van Cruiser SB in het pillenzaad, in een lagere dosering dan voorheen, om de problemen in de bietenteelt met bodeminsecten en vergelingsvirus beter de baas te kunnen. Cosun meldt op de eigen website teleurgesteld te zijn over de conclusie van de NVWA.

Volgens Cosun geeft de NVWA wel aan dat het vergelingsvirus met de huidige middelen niet goed te beheersen is. Dat zou in de ogen van de suikerproducent genoeg moeten zijn om een vrijstelling te verlenen. Ook stelt de NVWA niet te verwachten dat er binnen de transitieperiode van drie jaar voldoende alternatieve mogelijkheden zullen zijn voor de beheersing van het vergelingsvirus. Die mening deelt Cosun niet.


Versneld alternatieve oplossingen

Cosun blijft ondanks het negatieve advies bij de overheid aandringen om meer geld voor onderzoek om zo versneld alternatieve oplossingen te kunnen ontwikkelen. Daarnaast is opnieuw een vrijstelling gevraagd voor de producten Batavia en Closer. Deze insecticiden zijn volgens Cosun zonder de neonics cruciaal bij de bestrijding van groene bladluizen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer