Vooral in Flevoland tegenvallende suikergehaltes

De drie teeltregio's van Cosun Beet Company in Flevoland scoren met 15,5 en 15,6 procent de laagste suikergehaltes tijdens de bietencampagne die op zijn einde loopt.

Vooral+in+Flevoland+tegenvallende+suikergehaltes
© DIRK HOL

Het suikergehalte van de bietencampagne in 2020-2021 lijkt af te stevenen op een gemiddelde van 16,2 procent. Dit is het laagste gehalte van de afgelopen tien jaar en ook ruim 0,5 procent lager dan het langjarig gemiddelde. In de week na kerst daalde het gemiddelde suikergehalte van de verwerkte suikerbieten naar 15,8 procent.

De tegenvallende suikercijfers zijn een gevolg van de moeizame start van het groeiseizoen. Dit kwam vooral door de aanhoudende droogte, waardoor met name op zwaardere gronden na een matige kieming de plantaantallen vaak tegenvielen. Verder was er verspreid over het land sprake van een hoge druk van onder meer het vergelingsvirus en van cercospora.


Grote verschillen tussen regio's

De verschillen in suikergehaltes tussen de regio's zijn groot. Telers in Oostelijk Flevoland scoren de laagste gehaltes met gemiddeld 15,5 procent. Daarna volgen Zuidelijk Flevoland en de Noordoostpolder met gemiddeld 15,6 procent. Ook in de kop van Noord-Holland en in de Wieringermeer blijft het gemiddelde steken beneden 16 procent suiker.

De beste regio's voor wat betreft de zoetheid van de suikerbieten zijn Schouwen-Duiveland en Tholen-St Philipsland. Voor deze Zeeuwse eilanden noteert Cosun Beet Company suikergehaltes van gemiddeld 16,8 procent. Ook telers in Zuid-Limburg evenaren met 16,7 procent suiker het gemiddelde van de voorgaande jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer