Anthos%3A+prunus+kan+weer+naar+Verenigd+Koninkrijk
Nieuws
© Wikipedia

Anthos: prunus kan weer naar Verenigd Koninkrijk

Export van prunus voor sierdoeleinden naar het Verenigd Koninkrijk is weer mogelijk. Anthos, de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten, heeft dit kenbaar gemaakt aan de leden.

Anthos heeft van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de melding ontvangen dat het Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra) in het Verenigd Koninkrijk hun heeft laten weten dat ze de huidige eisen voor plants for planting van Prunus gaan reviewen met betrekking tot Candidatus phytoplasma pruni. Daar verwacht Defra eind januari uitsluitsel over te geven.

Defra heeft laten weten dat ze in de tussentijd import van prunus toestaat op basis van de volgende garantstelling:

• Originate in an area which, in accordance with the measures specified in ISPM4, is known to be free from Candidatus phytoplasmapruni' (16SrIII-A) Davis, Zhao, Dally, Lee, Jomantiene & Douglas; or

• That no symptoms of diseases caused by Candidatus phytoplasma pruni (16SrIII-A) Davis, Zhao, Dally, Lee, Jomantiene & Douglas have been observed on the plants at the place of production, or on susceptible plants in its immediate vicinity, since the beginning of the last three complete cycles of vegetation.


NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bevestigd dat prunus bestemd voor sierdoeleinden voldoet aan de tweede vereiste. Dit betekent dat voor deze producten weer fytosanitaire certificaten worden afgegeven. Afgewacht moet worden of Defra op basis van de review de wetgeving aanpast, zodat ook na 1 februari zendingen op basis van deze garantstelling kunnen worden verstuurd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer