Rabobank%3A+%27Opkomende+landen+bewegen+suikermarkt%27
Achtergrond
© Han Reindsen

Rabobank: 'Opkomende landen bewegen suikermarkt'

Brazilië, Thailand en India zijn de belangrijkste exporteurs van suiker. Deze landen exporteren vooral naar opkomende markten in Afrika en Azië, waar de suikerconsumptie toeneemt.

Dat meldt de Rabobank naar aanleiding van de Word Sugar Map. Door hervormingen van de Europese suikermarkt in 2017 zijn Nederlandse suikerbietentelers meer verbonden met de wereldwijde suikermarkt. Een belangrijke ontwikkeling in de wereldwijde suikerhandel is een toename van de suikerconsumptie in opkomende markten in Afrika en Azië.

De rol van de Europese Unie (EU) op de wereldwijde suikermarkt veranderde structureel door afschaffing van het Europese suikerquotum in 2017. Sinds dat jaar gelden er geen beperkingen meer op de hoeveelheid suiker die er in de EU mag worden geproduceerd. Een direct gevolg daarvan was dat in het seizoen van 2017/2018 er 21 miljoen ton suiker werd geproduceerd en de EU meer suiker exporteerde dan het importeerde.


Regionale droogte

Maar deze positie was van korte duur. Door een regionale droogte in 2018, sluiting van Europese suikerfabrieken en een toename van de ziektedruk bij de teelt van suikerbieten is de Europese suikerproductie gedaald naar ongeveer 17 miljoen ton. Sinds het seizoen 2018/2019 importeert de EU weer meer suiker dan het exporteert. In het seizoen 2020/2021 gaat het in de EU om een productie van 16 miljoen ton en een consumptie van 18,3 miljoen ton.'We verwachten dat de EU de komende jaren deze flexibele rol op de wereldsuikermarkt vervult', meldt de Rabobank. 'In jaren met een lage suikerproductie importeert het meer. In jaren met een hoge suikerproductie exporteert de EU juist, vooral naar landen rondom de Middellandse Zee en West-Afrika.'


Afrika en Azië

In Afrika en Azië eten en drinken mensen steeds meer producten met suiker. Landen als Indonesië, China, Algerije en Bangladesh worden dan ook steeds belangrijker in de wereldwijde suikermarkt. Momenteel liggen zes van de tien grootste wereldwijde importlanden van suiker landen in Azië en Afrika.

De afgelopen vijf jaar steeg de wereldwijde suikerconsumptie met gemiddeld 0,7 procent per jaar. In Azië en Afrika was dat zelfs respectievelijk 1,5 procent en 3 procent per jaar. Deze relatief hoge groei in opkomende markten is te danken aan een groeiende bevolking, veranderend dieet, stijgend inkomen en een toenemende verstedelijking.


Suikerconsumptie

In veel hoogontwikkelde economieën is de consumptie van suiker juist gestabiliseerd of daalt het zelfs licht. Dit komt vooral doordat de bevolking minder hard groeit, consumenten voor hun gezondheid minder suiker eten en overheden deze consumptie ontmoedigen.Vooral Brazilië, Thailand en India produceren meer suiker dan ze consumeren. Deze drie landen zijn de belangrijkste exporteurs van suiker naar vooral opkomende markten in Afrika en Azië. Van deze drie landen is Brazilië de grootste suikerexporteur ter wereld met een marktaandeel tussen de 33 en 48 procent de afgelopen jaren.

Voor India ligt het er maar aan hoe goed het gaat met de binnenlandse productie en of de Indiase regering subsidies voor de export van suiker betaalt. Afhankelijk daarvan importeert het land suiker of staat het juist in de top van suiker exporterende landen.

Volgens recente cijfers van het United States Department of Agriculture (USDA) gaat het in seizoen 2020/2021 om een wereldwijde suikerproductie van in totaal 181,9 miljoen ton. De consumptie zou uitkomen op 173,8 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer