ABN+Amro+ziet+stevig+herstel+agrarische+grondstofprijzen
Nieuws
© Haijo Dodde

ABN Amro ziet stevig herstel agrarische grondstofprijzen

De Chinese importvraag naar vooral tarwe, mais en sojabonen zorgt voor een flinke opleving van de graanprijzen. Een herstel van de vraag naar suiker, koffie en cacao laat nog op zich wachten, constateert ABN Amro.

In een analyse op de markt voor agrarische grondstoffen schrijft ABN Amro dat vooral het vlotte herstel van de Chinese economie een gunstig effect heeft op de prijsvorming. Dat geldt met name voor de graanmarkten.Volgens de bank heeft de tarwemarkt relatief gezien weinig hinder gehad van de coronacrisis. De prijsdaling vanwege een negatief sentiment was van korte duur. De vraaguitval was beperkt en herstelde snel door strategische herbevoorrading van diverse landen. De Chinese import van tarwe is in 2020 al meer dan verdubbeld. Verder vallen de wereldwijde producties tegen, waardoor nauwelijks sprake is van stijgende voorraden.


Importvraag China op hoog niveau

Voor mais en sojabonen geldt ook dat de importvraag vanuit China op een hoog niveau blijft. Bij mais verwachten analisten een toename van de productie volgend seizoen met 3 procent. Verder is op dit moment de vraag naar mais voor de productie van ethanol relatief zwak. ABN Amro veronderstelt dat de prijs voor sojabonen voorlopig op een hoog niveau blijft vanwege de aanhoudende vraag en de lage voorraden in de Verenigde Staten.

De sterke groei van de thuisconsumptie van zogeheten zachte grondstoffen, zoals suiker, koffie en cacao, is ruimschoots onvoldoende om het verlies aan consumptie buitenshuis te compenseren. Bij suiker is sprake van een overaanbod vanwege de wegval van vraag en ook omdat het op dit moment interessanter is om te produceren voor de suikermarkt dan voor de brandstofmarkt.


Tegenvallende productiecijfers voor suiker

Ondanks deze ontwikkeling is de prijs van suiker op de wereldmarkt de afgelopen periode gestegen. Dat is volgens ABN Amro vooral een gevolg van de tegenvallende productiecijfers in onder meer Brazilië, Thailand, Rusland en ook de Europese Unie. De groeiomstandigheden zijn vrijwel wereldwijd verre van optimaal en in Europa zijn er behoorlijke problemen met vergelingsziekte.

De voedselprijsindex van ABN Amro laat zien dat de prijzen voor agrarische grondstoffen alweer boven het niveau zitten van voor de coronacrisis. De verwachting van verdere prijsstijgingen zorgt dat er veel belangstelling is om grondstofvoorzieningen voor de lange termijn af te dekken. Volgens de bank trekt dat de aandacht van speculanten en blijft daardoor de dynamiek op de grondstoffenmarkt hoog.

Bekijk meer over:

Weer

  • Dinsdag
    17° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    15° / 11°
    50 %
  • Donderdag
    16° / 8°
    20 %
Meer weer