Laag suikergehalte aandachtspunt Cosun

De gemiddelde suikeropbrengsten in Nederland liggen dit jaar beneden het meerjarig gemiddelde. Aanwijsbare oorzaken zijn volgens Cosun Beet Company de hoge druk van vergelingsziekte en cercospora en het uitdagende groeiseizoen.

Laag+suikergehalte+aandachtspunt+Cosun
© Han Reindsen

Cosun Beet Company verwacht dat de suikeropbrengsten in oogstjaar 2020 uitkomen op 13,5 ton per hectare. Dat heeft vooral te maken met de suikergehaltes die in deze campagne gemiddeld 0,5 procent lager zijn dan normaal, vertelt Gert Sikken, directeur agrarische zaken.

'Het lastige groeiseizoen zorgde enerzijds voor lage plantaantallen per hectare en verder zien we in de praktijk vooral meer problemen met vergelingsziekte en cercospora. De laatste jaren haalden we gemiddelde suikeropbrengsten van 14 ton per hectare, maar daar komen we dit jaar helaas niet aan', meldt Sikken tijdens één van de online teeltvergaderingen die Cosun Beet Company deze week organiseert.


Franse zomer

Bij bietentelers is er zorg over het lage suikergehalte. Eén van hen wil tijdens de digitale sessie met de suikerfabrikant van Sikken weten hoe het komt dat in Nederland na een Franse zomer geen hogere suikergehaltes worden gehaald. 'We telen onze bieten nu eenmaal niet in laboratoria. Overigens doen we het Europees gezien niet eens slecht met 13,5 ton suiker en dat hebben we vooral te danken aan de hoge wortelopbrengsten.'

Het IRS heeft al vastgesteld dat de opbrengstderving door vergelingsziekte in aangetaste plekken op percelen kan oplopen tot 50 procent. Voor cercospora en stemphylium rekent het bieteninstituut bij zware aantastingen met 40 procent lagere suikeropbrengsten. Bestrijdingsstrategieën moeten volgens Cosun Beet Company er steeds op gericht zijn om het bietenloof productief te houden tot aan de oogst.


Meer bonussen uitkeren

Met de ervaringen van afgelopen seizoen, de toenemende ziektedruk en het veranderende klimaat vraagt een bietenteler zich af hoe realistisch het is om de bietenprijs vast te stellen op 17 procent suiker. 'Is het niet beter om gewoon weer terug te gaan naar een prijsbepaling op basis van 16 procent en dan meer bonussen uitkeren.'

Sikken legt uit dat het per saldo voor de bietenprijs niks uitmaakt. 'Bovendien hebben we drie jaar geleden bewust gekozen voor een toewijzing op basis van 17 procent suiker. Dat heeft te maken met de hoge standaard die we als suikerproducent nastreven. Dit jaar valt het inderdaad tegen vanwege aanwijsbare oorzaken, maar we blijven zoeken naar oplossingen om opnieuw hoge suikergehaltes te kunnen realiseren.'


Generaal pardon

Uit de vragen aan Cosun Beet Company over het lage suikergehalte en de tegenvallende opbrengsten blijkt dat er ook twijfel is of voldaan kan worden aan de leveringsplicht van 85 procent van de te leveren suikerbieten op basis van de ledenleveringsbewijzen (LLB's). Sikken verklaart dat ontheffing van de leveringsplicht automatisch van toepassing is op elke teler die voldoende areaal heeft ingezaaid. 'Dan geldt een generaal pardon.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer