Brazilië profiteert van gunstige suikerprijs

Braziliaanse suikerraffinaderijen produceren de laatste paar maanden naar verhouding meer suiker dan ethanol. Zij anticiperen daarmee op de iets gunstiger suikerprijzen ten opzichte van de brandstofprijzen. Bovendien zorgt de relatief lage waarde van de Braziliaanse reaal voor een betere concurrentiepositie op de wereldmarkt.

Brazili%C3%AB+profiteert+van+gunstige+suikerprijs
© Tony Tati

Brazilië exporteerde in 2020 tot en met november al 28,2 miljoen ton witte suiker. Dat is 11,6 miljoen ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Uit de exportcijfers van statistisch bureau Comex Stat blijkt dat afgelopen oktober een recordvolume van 4,2 miljoen ton suiker naar het buitenland is verkocht. Het vorige maandrecord stond op ongeveer 3,4 miljoen ton en dateert van drie jaar geleden.

Met de expansiedrift op de exportmarkt lijkt met name Brazilië goed gebruik te maken van de stijgende suikerprijzen vanaf deze zomer. De grondstoffenbeurs in London noteerde begin juli nog 275 euro per ton witte suiker. Dat steeg geleidelijk tot zo'n 340 euro per ton rond half november. De laatste weken maakt de suikermarkt enigszins een pas op de plaats. Deze week varieert de notering tussen 325 en 330 euro per ton.

Voor de Braziliaanse raffinaderijen is het een belangrijk voordeel dat zij gemakkelijk kunnen schakelen tussen de productie van witte suiker en ethanol. Nu de brandstofmarkt minder gunstig is, kunnen ze vrij snel meer suiker produceren. Op de suikermarkt hebben de Braziliaanse exporteurs bovendien een valutavoordeel vanwege de relatief lage waarde van de reaal ten opzichte van onder meer de euro en de Amerikaanse dollar.

Franse suikerproductie daalt met meer dan 20 procent


Overschot op suikerbalans

De grotere suikerproductie in Brazilië zorgt ervoor dat analysebureaus als International Sugar Organization (ISO) en LMC International hun suikerbalans voor 2019-2020 hebben moeten bijstellen. Eerder al werd de wereldwijde consumptie van suiker zo'n 1,5 procent lager ingeschat vanwege corona. ISO gaat op basis van de aanpassingen er nu vanuit dat dit seizoen zal eindigen met een overschot van 1,9 miljoen ton. Eerder rekende het bureau met een klein tekort.

Het betekent dat de theoretische eindvoorraad voor suiker wereldwijd uitkomt op 99,5 miljoen ton. Dat iss de hoogste voorraad ooit en goed voor ruim 30 weken consumptie. Deze bijstelling van de analisten veroorzaakt de laatste weken de lichte prijsdaling op de suikermarkt.


Vlot herstel suikerconsumptie

Voor het seizoen 2020-2021 wordt een vlot herstel verwacht van de suikerconsumptie. ISO gaat uit van een stijging van het suikerverbruik van 170 naar 175 miljoen ton op de wereldbalans. Daartegenover staat een iets lagere productie, vooral vanwege moelijke groeiomstandigheden in Brazilië en Thailand en tegenvallende oogstprognoses voor Rusland en ook de Europese Unie. Voor komend seizoen verwacht ISO een tekort op de suikerbalans van 3,5 miljoen ton. Dat levert perspectief op voor de export van suiker, hoewel er voorlopig voldoende voorraad is.

De kleinere suikeroogst die de analysebureaus voorspellen voor de lidstaten van de Europese Unie (EU) wordt bevestigd door de cijfers van de Europese Commissie. Inclusief Groot-Brittannië gaat de commissie voor oogstjaar 2020 uit van een productie van bijna 16,2 miljoen ton suiker. Dat is 7 procent minder dan vorig jaar, toen kwam de productie nog op 17,4 miljoen ton suiker.De lagere productie in de EU is een gevolg van het kleinere teeltareaal en het groeiseizoen dat in grote delen van Europa ook voor suikerbieten uitdagend is geweest. Het areaal suikerbieten, inclusief ook weer Groot-Brittannië, daalde van 1,55 miljoen hectare naar 1,50 miljoen hectare. De hectareproductie was met gemiddeld 10,8 ton suiker zo'n 0,4 ton lager dan in 2019.

De grootste productiedaling in de EU komt voor rekening van Frankrijk. De totale Franse oogst daalt met bijna 1,1 miljoen ton suiker, dat is meer dan 20 procent lager. Franse bietentelers teelden afgelopen seizoen ongeveer 30.000 hectare minder suikerbieten. Maar vooral de lagere hectareproductie, 10,8 ton tegenover 12,6 ton suiker, heeft impact op de totale productie.

Naast de aanhoudende droogte heeft Frankrijk, meer nog dan Nederland, België en Duitsland, te maken met hoge druk van vergelingsziekte. Dit zorgt voor een substantiële opbrengstderving, blijkt ook uit de Europese oogstcijfers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer