Ondanks corona toch stijgende suikerprijzen

Analisten verwachten dat de wereldwijde consumptie van suiker enkele procenten lager zal zijn vanwege corona. Toch stijgen de suikernoteringen op de wereldmarkt nog steeds door tegenvallende productiecijfers en lagere exportvolumes.

Ondanks+corona+toch+stijgende+suikerprijzen
© VidiPhoto

Op de grondstoffenbeurs in Londen steeg de notering van witte suiker na eind september van 305 euro naar bijna 345 euro per ton. Deze notering is de hoogste sinds februari 2020. Aan het begin van het jaar bereikten de prijzen even een niveau van maximaal 366 euro per ton.

De huidige prijsstijging op de suikermarkt lijkt vooral het gevolg van tegenvallende prognoses voor de suikerproductie wereldwijd.Voor de EU heeft de Europese Commissie (EC) op basis van het laatste JRC Mars-rapport de verwachte suikerproductie onlangs vastgesteld op 16,9 miljoen ton. Dat is bijna 3 procent minder dan vorig jaar. De gemiddelde suikerproductie in de lidstaten wordt ingeschat op 11,2 ton per hectare.

De lagere productie in de EU is gebaseerd op een kleinere wortelopbrengst van 73 ton per hectare en een vermindering van het areaal in 2020 met 2 procent tot 1,516 miljoen hectare. Dit alles is nog steeds inclusief Groot-Brittannië.

In het verslag van het Brusselse suikeroverleg schrijft RVO.nl dat Brazilië rekening houdt met een daling van de suikerproductie door de droogte. Ook vanuit Thailand komen berichten over een kleinere suikeroogst. Vanwege droogte en een tegenvallend marktperspectief geven veel Thaise telers op dit moment de voorkeur aan de teelt van cassave. Tot slot verlaagt ook Rusland inmiddels de eerder uitgesproken oogstverwachtingen.


Minder export India

Van invloed op de marktsituatie zijn verder de lagere exportvolumes die vanuit India worden verwacht. Het Aziatische land exporteerde afgelopen jaar zo'n 6 miljoen ton suiker. Dat zal komend jaar aanzienlijk minder zijn, omdat de Indiase overheid vanwege corona minder budget heeft voor exportsubsidies. Exporteurs hebben deze subsidie nodig om te kunnen concurreren met andere exportlanden.

India is een belangrijk productieland. Voor 2020-2021 wordt de totale suikeroogst geraamd op 31 miljoen ton. De grotere productie is onder meer een gevolg van uitbreiding van het areaal rietsuiker met 5,3 procent. Om meer afzet in eigen land te genereren, start de overheid met promotiecampagnes om de consumptie van suiker te verhogen.

Enkele analisten hebben in verband met corona hun inschatting voor de wereldwijde suikerconsumptie met zo'n 4 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Dat is ruim 2 procent. Reden voor deze daling is het stagneren van de economie en belemmeringen van de afzet via onder meer de horeca en cateraars.Het lagere verbruik heeft ook gevolgen voor de suikervoorraden in de EU. Op 31 augustus bedroeg de voorraad 3,89 miljoen ton. Dat is 650.000 ton meer dan aan het eind van het vorige afzetseizoen. Naast minder consumptie in de lidstaten zelf, wijt de EC het lagere verbruik ook aan de afname van de uitvoer.


Twee handelsconflicten

Op de wereldmarkt ondervindt de EU voor de suikerexport niet alleen hinder van corona, ook zijn er twee handelsconflicten. Zo heeft Egypte een importverbod afgekondigd voor EU-suiker om lokale producenten te beschermen. Dit is een slepende zaak die de EC nu voorlegt aan de Wereldhandelsorganisatie.

Verder heeft Canada een antidumpheffing ingesteld voor EU-suiker. Autoriteiten zijn in overleg om tot een oplossing te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer