India+vervult+sleutelrol+op+suikermarkt
Nieuws
© Pixabay

India vervult sleutelrol op suikermarkt

Wel of geen exportsubsidie op suiker in India. Dit speelt de komende periode een belangrijke rol op de ontwikkeling van de mondiale suikermarkt, voorspelt ABN Amro.

Volgens de bank houdt de vaagheid van de Indiase overheid over het instellen van een exportsubsidie de gemoederen op de suikermarkt bezig. De kans op een lagere subsidie acht ABN Amro reëel. De kans is dan groot dat er minder suiker vanuit India beschikbaar komt voor internationale handel.

India is na Brazilië de grootste producent van suiker. Het heeft er alle schijn van dat de beleidsmakers in het Aziatische land inzetten op een beleid waardoor de ethanolindustrie meer suikerriet kan gebruiken. Dat is een belangrijke reden om de exportsubsidie voor suiker af te bouwen.


Daling suikerconsumptie

Ook de International Sugar Organisation (ISO) stelt dat India een sleutelrol vervult op de suikermarkt. Uit nieuwe gegevens van de Europese Commissie blijkt dat de totale suikerconsumptie wereldwijd met zo'n 2 procent is gedaald vanwege corona. Op jaarbasis is dit ongeveer 2,7 miljoen ton suiker.

Deze vraaguitval zorgt voor prijsdruk. Aanvankelijk gingen analisten voor dit jaar uit van een suikertekort vanwege een tegenvallende productie. Maar door corona is de situatie nu anders. Als India daadwerkelijk minder actief is op de wereldmarkt, kan het suikeroverschot uiteindelijk meevallen. En dat heeft dan ongetwijfeld een positief effect op de suikerprijs.


Prijspiek in 2011

ABN Amro meldt dat de prijzen voor ruwe suiker op de wereldmarkt de afgelopen drie jaar varieerden tussen een bandbreedte van 170 tot 280 euro per ton. Dit is een relatief laag prijsniveau, zeker in verhouding tot 2011. Toen werd nog een prijspiek van ruim 610 euro per ton bereikt.

Dit jaar daalden de suikernoteringen door corona in de loop van april tot zo'n 180 euro per ton ruwe suiker. Maar daarna herstelde de markt zich weer met een prijsstijging van 45 procent tot eind oktober. Nu is het afwachten hoe handelaren en speculanten reageren op de lagere consumptiecijfers en welke exportvolumes vanuit India zijn te verwachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer