EU-bevolking geeft ruim 955 miljard euro uit aan voeding

Europese huishoudens hebben in 2019 ruim 955 miljard euro aan voeding en niet-alcoholische dranken uitgegeven, blijkt uit de statistieken van het Europees statistisch bureau Eurostat.

EU%2Dbevolking+geeft+ruim+955+miljard+euro+uit+aan+voeding
© Twan Wiermans

Dit houdt in dat binnen de Europese Unie (EU) 13 procent van alle consumptieve bestedingen naar voedingsmiddelen gaat, ofwel 6,8 procent van het bruto binnenlands product van de EU. Van de 13 procent gaat 11,8 procent naar voeding. Geld besteed in de horeca zit niet in deze cijfers verdisconteerd.

Huishoudens in Roemenië geven het grootste part van hun inkomen uit aan voedsel: 26 procent. In oud-lidstaat Verenigd Koninkrijk benutte de bevolking het kleinste deel van hun geld eraan. Volgens Eurostat was dat 8 procent.


Stabiel

Andere lidstaten met relatief grote uitgaves aan eten zijn Litouwen (20,2 procent) en Estland (19,3 procent). Ierland, Luxemburg en Oostenrijk zijn landen waarin het aandeel beneden 10 procent blijft. In Nederland is de inbreng al vele jaren ongeveer 11 procent. In de afgelopen tien jaar is het portie voeding in de Europese gezinsuitgaven nagenoeg stabiel gebleven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer