EU%2Ddierenwelzijnswet+pas+over+een+paar+jaar
Nieuws
© Twan Wiermans

EU-dierenwelzijnswet pas over een paar jaar

De Europese landbouwministers zijn het op hun tweedaagse maandelijkse beraad niet eens geworden over een Europese dierenwelzijnswet. De Duitse minister Julia Klöckner moet het voorstel nu doorschuiven naar de volgende tijdelijk EU-voorzitter, Portugal.

Er bleek onder de 27 landbouwministers nog geen steun is voor aanscherping van de dierenwelzijnswetten. De meeste landen willen dat zelf blijven regelen, en willen minimale EU-criteria en beperkte EU-richtlijnen. Een concreet voorstel voor Europese regelgeving voor dierenwelzijn kan nog de nodige tijd in beslag nemen, aldus minister Schouten. Zij houdt er rekening mee dat er mogelijk pas in 2024 een voorstel van de Europese Commissie komt.

Dinsdag bleek al dat ook niet alle landen het idee voor een uniform EU-voedseletiket steunen. Dat is een systeem dat lijkt op bijvoorbeeld het energielabel op elektrische apparaten. Etenswaren worden daarin gerankt op gezondheid.


Eigen label

Verscheidene EU-landen hebben al een eigen label hebben, en willen dat niet inruilen voor een EU-breed label dat niet aan al hun nationale wensen voldoet. Er wordt nu gewerkt aan een Europees model ‘in meerdere lagen’ waardoor het ene naast het andere kan bestaan. Het Europees Parlement is wel voorstander van een Europees voedingsetiket. Ook uit de hoek van voedselveiligheid wordt daar op aangedrongen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer