Ministers eens over Europees dierenwelzijnslabel

De Europese landbouwministers zijn het dinsdag eens geworden over de ontwikkeling van een Europees dierenwelzijnslabel. De Europese Commissie gaat dit plan verder uitwerken.

Ministers+eens+over+Europees+dierenwelzijnslabel
© Twan Wiermans

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner is groot voorstander van zo'n dierenwelzijnslabel op onder meer vleesproducten en agendeerde het onderwerp tijdens het Duitse voorzitterschap op de agenda van de Europese Landbouwraad, de vergadering van de Europese landbouwministers.

Haar doel is om hiermee het dierenwelzijn in de Europese Unie te vergroten, de consument meer transparantie te geven en Europese boeren die investeren in dierenwelzijn daarvoor een eerlijkere beloning te geven.


Keurmerken

In diverse landen bestaan, net als in Nederland, al diverse dierenwelzijnslabels. Het Europese label zal deze keurmerken waarschijnlijk niet vervangen en veel landen vinden dat het dierenwelzijnslabel op vrijwillige basis moet. Het keurmerk moet bovendien alleen gaan over bovenwettelijke dierenwelzijnsaspecten. Het wordt een EU-breed, uniform en beschermd logo voor alle diersoorten.

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski voor landbouw is enthousiast over het initiatief van de landbouwministers. De Europese Commissie had al plannen voor zo'n dierenwelzijnslabel en gaat dit volgens hem nu voortvarend oppakken. 'Daarbij willen we niet alleen kijken naar de veehouderijbedrijven, maar ook naar het transport en de slachthuizen.'

Hij ziet bovendien de strategische waarde van een dierenwelzijnslabel. 'Wij hebben de hoogste standaarden van de hele wereld. Het is in het belang van boeren dat dit ook in de markt van meerwaarde wordt.'


Verschillende opties

De Eurocommissaris wil beginnen met onderzoek naar verschillende opties en zal nadrukkelijk kijken naar de keurmerken die er al zijn in de verschillende Europese landen. Bovendien moet er synergie komen met andere informatie die op het voedsel komt.

Zo willen de landbouwministers niet alleen informatie over dierenwelzijn op de producten, maar ook een 'voedingswaardescore' en informatie over de herkomst van een product, op land- en mogelijk zelfs bedrijfsniveau.


Voedingswaarde

De voedingswaardewijzer moet voor de consument in een oogopslag duidelijk maken hoe gezond een product is, vergelijkbaar met een energielabel. 'We moeten het voor de consument gemakkelijker maken om te kiezen voor gezonde producten', zie Julia Klöckner daarover.

Over de voedingswaarde-etikettering konden de landbouwministers het overigens niet unaniem eens worden. In plaats van een gezamenlijke aanpak heeft Klöckner daarom, met goedkeuring van 23 lidstaten, haar conclusies voorgelegd aan de Europese Commissie. Het was de laatste landbouwraad die de Duitse landbouwminister voorzat. Vanaf januari is Portugal voorzitter van de Europese Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -5°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer