Gemeente+Assen+past+eisen+pacht+gemeentegrond+aan
Nieuws
© Han Reindsen

Gemeente Assen past eisen pacht gemeentegrond aan

Gemeente Assen heeft de duurzaamheidseisen voor pachters van gemeentegrond aangepast na overleg met de betrokken boeren.

Zo blijft het rooien van gewassen als suikerbieten na 1 november mogelijk en wordt de optie opengehouden van een een-op-drieteelt van aardappelen. Eerder was er sprake van uitsluitend een een-op-vierbouwplan. Ook is afgesproken dat natuurstroken langs akkers worden vrijgesteld van pacht.

De gemeenteraad van Assen ging in september akkoord met het plan om de circa twintig boeren die samen zo'n 500 hectare grond pachten van de gemeente, duurzaamheidsmaatregelen op te leggen. De boeren vonden de plannen toen te ambitieus en onhaalbaar.


Verplichting

Overleg met de gemeente heeft nu een meer werkbare opzet opgeleverd, zegt akkerbouwer Dick Geerts, een van de pachters. 'Alleen al de verplichting tot een bouwplan van een-op-vier zou mij zo'n 10.000 euro per jaar extra kosten.'


Ondanks de versoepeling van de pachtvoorwaarden is de situatie nog niet optimaal, vindt Geerts. 'We moeten nog naar een model waar we allemaal mee uit de voeten kunnen. Nu blijft het extra moeite en geld kosten en gaan beide partijen er in feite op achteruit.'


Maatwerk

Afgesproken is dat de gemeente samen met de boeren de verduurzaming van de pacht aan het einde van het pachtjaar gaat evalueren. Volgens Geerts zou het goed zijn als er meer ruimte komt voor maatwerk per bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer