Belgische akkerbouwer betaalt gemiddeld 304 euro pacht

Een Belgische akkerbouwer betaalde vorig jaar gemiddeld 304 euro pacht per hectare per jaar. Dit blijkt uit recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Belgische+akkerbouwer+betaalt+gemiddeld+304+euro+pacht
© René Eijsink

In 2019 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 304 euro per hectare per jaar voor de huur van beteelde gronden en 267 euro per hectare grasland. In twintig jaar tijd is de pachtprijs van beteelde gronden met 64 procent gestegen en de prijs van grasland met 55 procent.

De stijging is het sterkst in Vlaanderen, waar de pacht van beteelde gronden met 78 procent is gestegen en die van grasland met 68 procent. In het Wallonië is de stijging lager, respectievelijk +49 procent en +42 procent. De beteelde gronden zijn in Vlaanderen voor 380 euro per hectare te huur en in Wallonië voor 241 euro per hectare en grasland respectievelijk voor 326 euro en voor 218 euro per hectare.


Duurste grond

Op provinciaal niveau is West-Vlaanderen het duurst met beteelde grond die gemiddeld 454 euro per hectare kost en grasland dat gemiddeld 415 euro per hectare kost. Dit is ruim twee keer zoveel als in de provincie Luxemburg, waar de pacht voor beteelde gronden en grasland respectievelijk 171 euro en 158 euro per hectare bedraagt.

Volgens Wageningen University & Research ligt in de meeste West-Europese landen de pachtprijs tussen ongeveer de 200 à 300 euro per hectare. Denemarken en vooral Nederland zitten hier ver boven. De verschillen hangen onder andere samen met de productiviteit van de grondgebonden landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer