VVD vraagt om impactanalyse voor Waddengebied

VVD-Tweede Kamerleden Aukje de Vries, Arne Weverling en Helma Lodders roepen ministers Cora van Nieuwenhuizen (I&W) en Carola Schouten (LNV) op een impactanalyse te maken voor het Waddengebied met de gevolgen voor de keten en voor de (sociaal)economische aspecten. De agrarisch ondernemers moeten hierbij worden betrokken, vinden de liberalen.

VVD+vraagt+om+impactanalyse+voor+Waddengebied
© Marcel van Kammen

Dat blijkt uit vragen naar aanleiding van de berichten 'Onrust bij pachters van buitendijks land achter Waddenzeedijk' in Nieuwe Oogst en 'Rijkscommissie: Waddengebied moet Nationaal Landschapspark' worden van Omrop Fryslân.
Op boeren en andere inwoners van het Waddengebied komen de komende jaren plannen af, zoals dijkversterkings- en natuurplannen. De Rijkscommissie Verkenning Nationale Parken liet onlangs weten dat het Waddengebied volgens haar een Nationaal Landschapspark moet worden. Deze week maakten de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de veredelingsbedrijven/pootgoedhandelshuizen HZPC en Agrico hier bezwaar tegen. De pootgoedteelt in de noordelijke kleischil is volgens deze organisaties en bedrijven te belangrijk om dat in gevaar te brengen.


Geen reservaat

Het Waddengebied moet niet een soort reservaat worden, stellen de VVD-Tweede Kamerleden. Ecologie en economie moeten er in balans zijn. Er moet ruimte zijn voor mensen om er te wonen, te leven en te werken, zoals al honderden jaren het geval is.

De politici zijn benieuwd wat de gevolgen van de natuurplannen en dijkversterkingsplannen zijn voor de boeren en voor de weidevogels, omdat de zomerpolder een van de rijkste weidevogelgebieden van Friesland is. Bovendien vragen ze zich af wat het nut en de noodzaak zijn van een extra aanwijzing van het Waddengebied als Nationaal Landschapspark naast alle beschermende maatregelen die al van kracht zijn. Ze vinden dat de pootaardappelsector de ruimte moet blijven houden in de noordelijke kleischil.


Betrokkenheid boeren

Ook willen Lodders, De Vries en Weverling weten hoe de partijen die te maken krijgen met de gevolgen van de plannen, zoals de landbouw, betrokken zijn bij de planvorming. Volgens hen zien bewoners en ondernemers zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer zien als het gaat om alle plannen en regelgeving die over hen worden uitgestort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer