Natuur+krijgt+meer+boventoon+op+pachtgrond+Noord%2DHolland
Nieuws
© Twan Wiermans

Natuur krijgt meer boventoon op pachtgrond Noord-Holland

Provincie Noord-Holland laat natuur de boventoon voeren op de eigen pachtgronden.

Doel is om een extra impuls te geven aan de afronding van het Natuurnetwerk Nederland. Het besluit past in de lijn van de groene ambities van de provincie. Voor de pachtgronden die in het Natuurnetwerk Nederland liggen, gelden al extra regels, zoals het later maaien van gras om nesten van broedende weidevogels niet te verstoren.


De gronden voldeden nog niet aan het stempel 'natuur', stelt het provinciebestuur. 'Daarvoor is meer nodig, zoals een ander type bemesting en een lager aantal dieren dat mag grazen. Pas dan beheren pachters de gronden als 'hoofdzakelijk natuur, met agrarisch medegebruik'. Pachters krijgen een belangrijke rol als natuurbeheerder.


500 hectare

De nieuwe pachtcontracten gaan in per 1 november. De openbare inschrijving start half oktober. Het gaat om 300 hectare in 2020. De contracten voor de overige 200 hectare volgen de komende jaren, als de huidige contracten aflopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer