Drentse imkers ongerust na verdwijnen bijenvolken

Diverse imkers in Zuidwest-Drenthe melden dat ze bijenvolken missen. De meldingen komen uit Elim, Ruinen, Hoogeveen, Hollandscheveld en Nieuw Balinge.

Drentse+imkers+ongerust+na+verdwijnen+bijenvolken
© Vidiphoto

Veel van de bijenkasten zijn helemaal leeg. In sommige kasten zit alleen nog een koningin met wat werksters, meldt Henk Dekker uit Hollandscheveld aan RTV Drenthe. Hij en zijn collega-bijenhouders denken aan de verdwijnziekte, waarbij uitgevlogen bijen de weg terug naar hun volk niet meer kunnen terugvinden.

'Planten nemen gif op en dat komt in de nectar. Bijen eten dat en de stoffen komen in hun hersenen terecht', aldus Dekker. Er zijn imkers waarbij zeker driekwart van hun bijenvolken is verdwenen.


Wintervoeding

Zijn collega Bé Kikkert in Elim is ook hard getroffen. Hij mist 41 van zijn 50 bijenvolken. Hij verdenkt de wintervoeding die hij gaf: suikerwater in plaats van eigen honing. Hij heeft monsters opgestuurd naar Wageningen University & Research.

Volgens bijenspecialist Tjeerd Blacquière van Wageningen University & Research zijn verwijzingen naar gewasbeschermingsmiddelen als bron voor de verdwijningen van bijenvolken voorbarig. 'Voor zover ik weet, is een verband tussen verdwijnziekte en chemische gewasbescherming nog nooit aangetoond. We denken meer richting bepaalde virussen – vooral de verlammingsvirussen – en natuurlijk de varroamijt.'


Verlammingsziekte

Bij de verlammingsziekte gaan bijen die uitvliegen vanwege de verlamming in het veld dood. 'Dan tref je vrijwel lege kasten aan. Er zullen vast imkers zijn die wel wijzen naar gif als oorzaak, maar het is niet zo voor de hand liggend. Tegelijk is het ook niet helemaal uit te sluiten', zegt Blacquière.

De bijenspecialist wijst erop dat bij onderzoek aan het middel imidacloprid de onderzoekers volken eigenlijk niet aan het ' wintersterven' en 'verdwijnen' krijgen. 'Met veel hogere doses kun je natuurlijk uiteindelijk altijd wel volken dood krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer