Vlinderstichting wil niet alleen aandacht voor honingbij

Er moet niet alleen aandacht zijn voor het behoud van de honingbij, maar ook voor dat van andere bestuivende insecten. Die oproep doet een groep natuurorganisaties in een brandbrief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Vlinderstichting+wil+niet+alleen+aandacht+voor+honingbij
© Twan Wiermans

De organisaties willen dat Nederland niet een nieuwe Europese richtlijn over bestrijdingsmiddelen steunt, maar zelf een stap verder zet om insecten te beschermen. De Vlinderstichting, Natuurmonumenten, EIS Kenniscentrum Insecten, LandschappenNL, Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu willen dat Nederland teruggrijpt naar het 'bijenrichtsnoer'.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde deze richtlijn in 2013 voor om te gebruiken bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij werd rekening gehouden met de schade die middelen kunnen aanrichten aan honingbijen, wilde bijen en andere insecten die kunnen bestuiven, zoals vlinders. Die richtlijn werd nooit bekrachtigd.


Nieuwe richtlijn te eenzijdig

De nieuwe Europese richtlijn richt zich volgens de organisaties te eenzijdig op behoud van de honingbijen. Ze spreken over een 'halfslachtige aanpak' en een 'tijdbom' onder het landelijk beleid om de bijenpopulatie te behouden. Ze roepen de regering op om aan te sturen op een herziening die beter recht doet aan het voorgenomen beleid om de bloembezoekende insecten er weer bovenop te helpen.

De natuurorganisaties stellen in de brandbrief dat dit hoognodig is. Zij noemen de achteruitgang van insecten evident en daarmee is er volgens absoluut geen aanleiding om te komen tot verruiming van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer