Bloemenmengsels in rijpaden tijdig zaaien voor bijen

Bloemmengsels in rijpaden tijdig inzaaien is voor bijen erg belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische instituut Inagro.

Bloemenmengsels+in+rijpaden+tijdig+zaaien+voor+bijen
© Han Reindsen

Inagro experimenteerde afgelopen zomer met het inzaaien van bloemen op voor landbouwers minder geschikte plaatsen, zoals rijpaden en kopakkers. Insecten zijn bestuivers en plaagbestrijders. Ze zijn daarom nuttig voor landbouwers.

De onderzoekers haalden alles uit de kast om meer bloemen in teelten te krijgen. Een idee was onder andere het inzaaien van kopakkers en rijpaden. Voor de landbouwer 'verloren' grond, maar perfect bruikbaar om bloemenmengsels op in te zaaien. Inagro testte dit het de afgelopen zomer uit.


Bloemen en gras

Binnen de proefopstelling werkten de onderzoekers met een zelf samengesteld bloemenmengsel, bestaande uit 40 procent bloemen en 60 procent gras. Het gras is volgens Inagro noodzakelijk om een voldoende stabiele zode te kunnen vormen, hetgeen essentieel is bij inzaai op rijpaden. Bovendien heeft gras een onkruiddrukkend effect en een groter aandeel gras in een bloemenmengsel, maakt het mengsel ook goedkoper.

Op meerdere rijpaden en kopakkers zijn dit jaar bloemenmengsels ingezaaid. Het zaaitijdstip varieerde van 10 juni tot eind juli. Late inzaai gaf meestal minder soorten die werden teruggevonden. Naast het zaaitijdstip speelt ook droogte een rol. Daardoor nemen de onkruiden vaak de overhand. Volgend jaar herhaalt Inagro de experimenten in rijpanden en kopakkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer