Start bijenproject Place to Bee van LTO Noord

LTO Noord heeft zaterdag het project Het boerenerf, the Place to bee! gelanceerd. De website moet boeren en tuinders stimuleren hun erf relatief eenvoudig bijvriendelijk te maken.

Start+bijenproject+Place+to+Bee+van+LTO+Noord
© Pixabay

Ruim zeventig ondernemers meldden zich voor het tweejarige project. Twaalf zijn geselecteerd als ambassadeur en dienen als voorbeeldbedrijf. Bij de selectie werd gekeken naar de spreiding over de sectoren, de grondsoorten en het land. De meeste voorbeeldbedrijven hebben al ervaring met bijvriendelijke maatregelen. Enkele beginnen net om hun erf aantrekkelijker te maken voor bijen en insecten.

Zo ook pluimveehouder Peter Vroone in Anna Paulowna, die op een perceel ook snijheesters teelt. 'Dat is een kleine neventak. Die hebben we erbij om lekker bezig te blijven. Er is geen betere en goedkopere manier om de bestuiving te regelen, dus daarom doe ik daar graag iets extra's voor.'

Na de selectie is bij alle ambassadeurs een erfscan uitgevoerd. Die geeft inzicht in wat de ondernemer nu al doet en wat hij of zij nog kan doen. Bijvoorbeeld aan planten waar bijen voedsel kunnen vinden en nestelgelegenheden. Bedoeling is dat de ondernemers onderling ook kennis uitwisselen. 'Door de geografische spreiding en de mix van sectoren, levert dat ongetwijfeld nuttige nieuwe inzichten op', verwacht Vroone.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer