Bescherming+wilde+bestuivers+schiet+tekort
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bescherming wilde bestuivers schiet tekort

De initiatieven van de Europese Commissie om wilde bestuivers in Europa te beschermen, hebben geen vruchten afgeworpen. Dit blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer.

De verspreiding en diversiteit van wilde bestuivers in de Europese Unie zijn de afgelopen decennia afgenomen. Met de lancering van het initiatief over bestuivers in 2018 heeft de Europese Commissie een eerste stap gezet om de daling van het aantal wilde bestuivers tot staan te brengen.

De Europese Commissie heeft op het gebied van milieu, pesticiden, landbouw, samenhang, onderzoek en innovatie maatregelen getroffen die van invloed zijn op wilde bestuivers. De Europese Rekenkamer heeft ervoor gekozen om een controle te verrichten van de aanpak om zo bij te dragen tot de actualisering van de wetgeving op het gebied van biodiversiteit, landbouw en pesticiden die voor de periode 2021-2022 zijn gepland.

De Europese Rekenkamer constateert dat de maatregelen van de Europese Commissie weinig effect hebben gehad op de daling en dat het initiatief beter moest worden beheerd om de doelstellingen ervan te bereiken. 'We constateren dat de Europese Commissie over het geheel genomen de bescherming van wilde bestuivers niet consistent heeft aangepakt. We stellen hiaten vast in de belangrijkste EU-richtlijnen voor de aanpak van de voornaamste bedreigingen voor wilde bestuivers.'


Aanbevelingen

De Europese Rekenkamer komt daarom tot de conclusie dat het Europees beleid over biodiversiteit, landbouw en pesticiden geen doelmatige maatregelen biedt voor de bescherming van wilde bestuivers. In een speciaal verslag komt de Europese Rekenkamer met een aantal aanbevelingen om het beleid en de wetgeving te verbeteren.

• Ga na of er specifieke maatregelen voor wilde bestuivers nodig zijn;
• Verbeter de integratie van acties ter bescherming van wilde bestuivers in EU-beleidsinstrumenten voor de instandhouding van de biodiversiteit en de landbouw;
• Zorg voor een betere bescherming van wilde bestuivers in het risicobeoordelingsproces voor pesticiden.

De Europese Commissie aanvaardt de aanbevelingen geheel of gedeeltelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 2°
  10 %
 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
Meer weer