European Bee Award steunt twee bijeninnovaties

De zevende editie van de European Bee Award erkent twee innovatieve ideeën en praktijken om bijen en bestuivers in Europese landbouwlandschappen te beschermen. De hoofdprijzen gaan naar Let it Bee en StopVespa.

European+Bee+Award+steunt+twee+bijeninnovaties
© Han Reindsen

De European Bee Award promoot al jaren het welzijn van bijen en bestuivers, essentieel voor het behoud en herstel van de biodiversiteit in landbouwomgevingen in Europa. De prijs is in 2014 in het leven geroepen door de Europese organisatie van landeigenaren (ELO) en de Europese organisatie van landbouwmachinefabrikanten (CEMA). Dit jaar vond de traditionele prijsuitreiking online plaats.

De prijs voor landbeheerpraktijken gaat naar Let it Bee van NFGWS. De Nationale Federatie van Groepswaterschema's heeft een uitgebreid project opgezet om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen die leiden tot een betere waterkwaliteit bij bronnen, een grotere biodiversiteit en een groter klimaatbewustzijn. Het project omvat een proefprogramma dat boeren voorziet van honingbijen, bijenkorven, training en begeleiding.


Technologische oplossingen

De prijs voor toepassing van innovatieve technologische oplossingen gaat naar StopVespa van de Universiteit degli Studi in Turijn. Het StopVespa-project ontwikkelde innovatieve radartechnologie voor het volgen van vliegende horzels van de Aziatische geelpoothoornaar, een invasieve soort die honingbijen en wilde bestuivers van Europa bedreigt.

De Copenhagen City Bee Association (Bybi) ontving de prijs voor de speciale vermelding van de jury voor hun indrukwekkende werk ter promotie van bijenstallen en het maken van honing in een stedelijke samenwerkingsomgeving.

'Het beschermen van bestuivers gaat hand in hand met het beschermen van ons milieu en het voedselsysteem. Met klimaatverandering aan de horizon kunnen we niet passief zijn, we moeten zo snel mogelijk de controle overnemen', benadrukt secretaris-generaal Thierry de l'Escaille van ELO.


Cruciaal instrument

Volgens Gilles Dryancour, voorzitter van het strategisch comité van CEMA en Bee Award-jurylid, blijft de European Bee Award een cruciaal instrument voor het beschermen van bestuivers in Europa. 'Volgens ons lijdt het geen twijfel dat de nieuwe precisietechnologieën die onze industrie op de markt brengt, zullen helpen om deze uitdagende doelen te bereiken.'

In 2020 ontving de European Bee Award-wedstrijd 21 aanmeldingen uit twaalf verschillende landen. Het online evenement werd dinsdag gevolgd door meer dan 250 deelnemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer