Streep+door+plannen+nieuwe+suikerfabriek+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Twan Wiermans

Streep door plannen nieuwe suikerfabriek in België

De bouw van een nieuwe coöperatieve suikerfabriek in het Waalse Seneffe gaat definitief niet door. Het lukt de initiatiefnemers niet om het financiële plaatje rond te krijgen.

Dit meldt de Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT) op de website van Vilt.be. Volgens de coöperatie is er bij de banken te weinig vertrouwen in het project om de financiering rond te krijgen. De bouw van de nieuwe fabriek met een capaciteit van 14.000 ton bieten per dag zou zo'n 360 miljoen euro moeten kosten.

De plannen voor de bouw van een suikerfabriek in Wallonië ontstonden zo'n drie jaar geleden na moeizame prijsonderhandelingen tussen Belgische bietentelers en de Tiense Suikerraffinaderij. Het initiatief voor de eigen productielocatie kwam van de Vereniging van Waalse bietentelers (ABW), naar het voorbeeld van hoe Cosun functioneert in Nederland.


Speciaal opgerichte coöperatie

Zo'n 1.400 bietentelers sloten zich aan bij de speciaal opgerichte coöperatie CoBT. Zij waren bereid om per ton te leveren suikerbieten eenmalig een inleg te doen van 30 euro. Dit zou 58 miljoen euro opleveren. Daarnaast werd via investeerders en subsidies nogmaals een bedrag van 75 miljoen euro binnengehaald.


Begin dit jaar nog benaderde CoBT de banken om voor het resterende investeringsbedrag een krediet aan te vragen. Maar de coöperatie merkt bij banken grote terughoudendheid om krediet te verlenen aan de suikersector. Volgens een eigen analyse heeft dit te maken met de woelige tijden die de sector kent sinds de afschaffing van het suikerquotum in 2017.


Investering terugkrijgen

Na talrijke mislukte pogingen om de financiering rond te krijgen, heeft de raad van bestuur van CoBT nu besloten om een eind te maken aan de plannen voor de nieuwe suikerfabriek. Alle bietentelers en overige partners die geld beschikbaar hebben gesteld voor het project, zullen hun investering binnenkort terugkrijgen. Het is nog onduidelijk wat er met de coöperatie gaat gebeuren, meldt Vilt.be.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer