Waalse+bietentelers+willen+eigen+suikerfabriek
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Waalse bietentelers willen eigen suikerfabriek

In Wallonië hebben zo'n 1.750 telers van suikerbieten een intentieverklaring getekend voor de nieuwbouw van een coöperatieve suikerfabriek.

De locatie voor de nieuwe suikerfabriek is Seneffe, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Brussel. De Belgische website Vilt.be meldt dat de geschatte investering ongeveer 300 miljoen euro is. Daarvan zou 50 miljoen euro voor rekening van de telers moeten komen. Omgerekend vergt hun inbreng in de coöperatie zo'n 30 euro per geleverde ton.

Aanleiding voor het initiatief van met name de Vereniging van Waalse bietenplanters (ABW) zijn de tegenvallende bietenprijzen en de spanningen tussen de Belgische bietentelers en hun verwerker Tiense Suikerraffinaderij. Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat de nieuwe fabriek op jaarbasis minimaal 1,5 miljoen ton zou moeten verwerken.

Inversteerders

Voor het resterende investeringsbedrag voeren de initiatiefnemers van de nieuwe fabriek nu gesprekken met potentiële partijen, waaronder investeringsmaatschappijen en investeringsbanken. Het traject voor de financiering van het totale budget en de aanvraag van vergunningen duurt naar verwachting één jaar.

Volgens de planning start de nieuwbouw in maart 2019. De fabriek moet startklaar zijn in september 2021. De verwerkingscapaciteit van de fabriek zou minimaal 14.000 ton bieten per dag moeten zijn. De fabriek kan uiteindelijk zo'n negentig directe arbeidsplaatsen opleveren.

Welkom om aan te sluiten

Belangstellende bietentelers kunnen zich nog steeds via ABW aanmelden om mee te doen met de coöperatieve Belgische suikerfabriek. De initiatiefnemers benadrukken dat ook bietentelers vanuit Noord-Frankrijk en Vlaanderen welkom zijn om aan te sluiten

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer