IRS%3A+wacht+niet+te+lang+met+afdekken+met+vliesdoek
Nieuws
© Han Reindsen

IRS: wacht niet te lang met afdekken met vliesdoek

De actuele weersverwachtingen gaan uit van een zacht en droog weekend, gevolgd door een week met veel regen. Het IRS-advies aan telers die hun bietenhoop nog niet hebben afgedekt met vliesdoek is om dat de komende dagen te doen om de hoop droog te houden.

Het bewaaradvies neerslag wat onlangs beschikbaar is gekomen geeft voor vrijwel heel Nederland het advies om de bietenhopen af te dekken met vliesdoek om de bieten droog te houden. Naast vorstvrij en koel bewaren heeft het droog houden van de bieten tijdens bewaring ook voordelen, vooral voor bieten die langer dan twee weken bewaard worden. Bij droog bewaren blijft doorgaans het suikergehalte beter op peil, neemt het tarrapercentage wat af en is minder snel kans op schimmelgroei.

'Droog houden van de hoop is mogelijk door deze af te dekken met vliesdoek, bijvoorbeeld Toptex. Voor een optimaal resultaat is het van belang om de hoop afgedekt te hebben voordat neerslag van betekenis gaat vallen. Normaal gezien kan het vliesdoek tot aan het moment van verladen op de hoop blijven liggen, ook als het weer droog wordt', meldt het IRS.


Vorstbescherming

Vliesdoek alleen is onvoldoende als vorstbescherming. Als het bewaaradvies vorst aangeeft dat vorstbeschermende maatregelen nodig zijn dan is het advies om winddichtmateriaal op de hoop te leggen. Dit winddichtmateriaal dient na de vorstperiode weer verwijderd te worden om een snel oplopende temperatuur in de hoop te voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer