Jonge boeren gek op waterbuffels

Waterbuffels zijn populair bij jonge boeren. Olivier Schutzelaars en Emma Vlaanderen hebben een kudde van veertien buffels in het Noord-Hollandse Amstelveen. Bert Meems en Jonique Eshuis melken er 33 in het Groningse Onstwedde.

Jonge+boeren+gek+op+waterbuffels
© Boer'n Buffel

Schutzelaars en Vlaanderen zijn verzot op waterbuffels. Ze hebben een kudde van veertien buffels. Ze huren een voormalig melkveebedrijf in Amstelveen via een natuurorganisatie en beheren de 30 hectare grond die erbij hoort.

In februari worden de eerste kalveren geboren en starten de twee met melken. 'Dat doen we in een weidewagen', zegt Vlaanderen. 'De melk willen we lokaal verkopen. Ook hopen we mozzarella te maken en wellicht ijs.'


Inkomsten

Hun bedrijf is nog niet winstgevend. Integendeel, het kost alleen nog maar geld. 'Het is een schip van bijleggen.' De jonge boerin werkt daarom nog op een paardenstal en haar partner verhuurt zich als zzp'er bij grondbedrijven.

Het stel heeft vertrouwen in de toekomst en hoopt dat hun producten voldoende gaan opleveren. In Nederland ligt de prijs voor een kilo buffelmelk, uitbetaald door een zuivelbedrijf, op ongeveer 1,30 euro. De supermarktprijs voor buffelmozzarella ligt volgens Vlaanderen op circa 25 euro per kilo.
Op zoek naar boerderij

Het stel kan de komende drie jaar met de buffels op de boerderij in Amstelveen blijven. Op deze locatie kunnen ze groeien tot een kudde van dertig buffels. Na die drie jaar staan ze open voor alle opties. 'Een boerderijtje in de omgeving van Noord Holland zou ideaal zijn', zegt Vlaanderen.

Het liefst worden ze een (stads)boerderij, waar mensen kunnen ontdekken, beleven en leren hoe het op de boerderij gaat.


Van koeien naar buffels

Meems en Eshuis uit Onstwedde houden waterbuffels in Onstwedde. Ze zagen geen toekomst meer in het ouderlijk melkveebedrijf. 'We waren klaar met de regels. Het was voor ons niet meer rendabel', zegt Meems tegen RTV Noord. Ze kregen minder aardigheid in het houden van Holsteins en schakelden over naar waterbuffels.

Het stel heeft nu 33 volwassen dieren op stal staan, inclusief een buffelstier. Op het bedrijf zijn al negen kalveren geboren. De jonge boeren willen groeien naar tachtig dieren.


Productie

De jonge ondernemers melken hun buffels in de melkstal. De gemiddelde productie van waterbuffels schommelt rond de 2.500 kilo melk per jaar. De melk van hun dieren wordt in Italië verwerkt tot mozzarella.

Meems is blij met zijn kudde: 'Ze lijken op koeien, ze ruiken als varkens en ze zijn zo speels en nieuwsgierig als geiten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer