'Koeien ontspannen zich als mensen zachtjes tegen ze praten'

Vriendelijke woorden zijn goed voor koeien. Vooral als die rechtstreeks worden uitgesproken door mensen die naast hen staan in plaats van via een bandopname. Een studie, die de invloed van spreken en aaien op dieren heeft onderzocht, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology.

%27Koeien+ontspannen+zich+als+mensen+zachtjes+tegen+ze+praten%27
© Johan Wissink

'We weten dat de omgang ook effect heeft op de melkproductie en de gezondheid van de dieren', zegt Annika Lange van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen. 'Boeren worden misschien uitgelachen als ze met hun koeien praten, maar het heeft echt effect.'

In de studie toonden de onderzoekers aan dat koeien zich ontspanden als ze werden geaaid en een zachte stem hoorden. Ze strekten hun nek uit van genot, sloten hun ogen, trokken minder met hun oren en hun hartslag was langzamer. Het ontspanningseffect was duidelijker wanneer de stem rechtstreeks van de persoon naast hen kwam in plaats van uit een luidspreker op het lichaam van de onderzoeker. Een vervolgstudie die het effect van spraak ook zonder contact onderzoekt, loopt nog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer