Mulder heeft oude koeien en kostprijs van 20 cent

Een sobere bedrijfsvoering, een kostprijs van 20 cent per liter melk en een duurzame veestapel brengen de Zuid-Hollandse melkveehouder Johan Mulder in de top 10 van Nederlands duurzaamste melkveestapels.

De melkveehouder uit Nieuwerbrug had niet in de gaten dat hij zo goed scoorde op de CRV-toplijst. 'Ik was wel verbaasd. Meestal staan daar boeren op met heel veel honderdtonners, maar desalniettemin ben ik er heel blij mee.'

Met een blokkendoseerwagen voert Mulder zijn koeien. De 83 melkkoeien zijn gemiddeld zeven jaar en twee maanden oud en hun levensproductie ligt op ruim 46.000 kilo melk bij ruim 3.600 kilo vet en eiwit.


Invoering fosfaatwetgeving

Een extra stimulans om koeien lang aan te houden, is de invoering van de fosfaatwetgeving. 'Jongveeopfok kost geld en hoe minder jongvee, hoe meer melkvee je mag houden. Als je dan de koeien ook nog langer houdt, heb je minder jongvee nodig.'

Het geheim achter deze hoge resultaten is simpel: Mulder is zuinig is op zijn koeien en heeft geduld. 'Ik heb geen moeite om een koe zeven keer te moeten insemineren. Dat is denk ik het verschil met mijn collega's.'


Diergezondheidskosten

Ondanks de oude koeien zijn de diergezondheidskosten op het bedrijf niet hoger dan 1 eurocent per liter melk. Het rantsoen bestaat uit gras en mais. Mulder doet er alles aan om zijn oude dames tevreden te houden. In dit voorjaar liet hij ventilatoren plaatsen. 'Dat vinden die oude dametjes heerlijk met die warme zomers. Dat houdt de koe op de been.'

Het meest trots is Mulder wel op honderdtonner Sonja 86, de koe loopt al vijftien jaar op het melkveebedrijf rond. 'Ze heeft vorige maand drie sterren ontvangen. Dat betekent een bovengemiddeld exterieur en bovengemiddelde productie. Daar ben ik heel trots op. Met een beetje geluk haalt ze ook nog de 10.000 kilo vet en eiwit. Dat is voor mij heel bijzonder. Ik denk niet dat ik nog een tweede koe krijg die dit haalt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer