Saldo melkveehouderij onder druk

Als gevolg van hoge voerkosten, een lage melkprijs en lagere veeprijzen, staat het saldo in de melkveehouderij onder druk. Dat saldo ligt 20 procent onder het tienjarig gemiddelde over augustus en 7 procent onder dezelfde maand vorig jaar.

Saldo+melkveehouderij+onder+druk
© Mike Schellart

Dat meldt Agrimatie van Wageningen University en Research. Van mei tot en met augustus was er een daling van de melkprijs te zien. De krachtvoerprijs is sinds maart 2020 hoger dan het jaar ervoor. De maisprijs is nog steeds vrij hoog en vertoont geen daling. De prijs van hooi stijgt sinds augustus 2019.

Het voortschrijdend twaalfmaands gemiddelde saldo nam in eerste instantie vanaf december 2019 licht toe. Dat kwam doordat de voerprijs lager en de melkprijs op een hoger niveau lag dan een jaar geleden. Vanaf april was het omgekeerd en lag de voerprijs hoger, de melkprijs lager en namen bovendien de veeprijzen af. Hiermee is het saldo in augustus 2020 verder verwijderd geraakt van het langjarig gemiddelde.


Gestandaardiseerd bedrijf

Het maandsaldo van een gestandaardiseerd bedrijf van 102 melkkoeien, met een gemiddelde melkproductie van 8.980 liter per koe, kwam in augustus 2020 uit op 14.000 euro. Dat was in 2019 nog 15.000 euro. Het tienjarig gemiddelde van dit maandsaldo komt uit op 17.500 euro.

Tussen 2014 en 2018 is de kostprijs voor melk gedaald door het wegvallen van de quotumkosten en de lagere rentekosten, blijkt uit de Agrimatiecijfers. Wel neemt de gangbare kostprijs in 2017 en 2018 met 2,40 euro per 100 kilo toe, maar blijft onder het niveau van 2014.

De kleinere bedrijven hebben een fors hogere kostprijs door de relatief hoge arbeidsinzet in verhouding tot de melkproductie. De kostprijs, zonder de ingerekende kosten van eigen arbeid en vermogen, vertoont dezelfde ontwikkeling, maar ligt op een lager niveau dat gemiddeld onder de melkprijs ligt. Hierdoor resteert er in bijna alle jaren gemiddeld een gedeeltelijke vergoeding voor de ingezette arbeid en kapitaal.


Een op drie boven kostprijs

Bij de groep grootste gangbare en biologische bedrijven heeft 33 procent van de bedrijven een melkprijs die hoger is dan de kostprijs. Zij krijgen alle ingerekende kosten van arbeid en kapitaal vergoed, zodat voor hen de melkprijs dus meer dan kostendekkend is.

Bij de kleinste bedrijven is dit nauwelijks het geval. Wel is bij 70 tot 85 procent van de bedrijven de melkprijs zodanig dat er een vergoeding resteert voor de ingezette arbeid en kapitaal, maar deze is niet marktconform.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer