Drentse boerenambassadeurs helpen collega's

Melkveehouder Ynze Oenema uit Wapse is een van de acht Drentse boerenambassadeurs. Hij is aanspreekpunt voor collega-boeren voor project Duurzame Melkveehouderij Drenthe.

Die boeren willen hun bedrijf verduurzamen en zo maximaal 2.500 euro per jaar verdienen. 'De provincie investeert in de boeren', vertelt Oenema. 'Drenthe wil graag dat wij duurzamer worden en daar wil ze ons voor belonen.'

Daarbij gaat het om fosfaat, stikstof, ammoniak, weidegang en klimaat. Elk onderdeel levert 500 euro op. 'Iedereen kan meedoen. De doelen zijn goed haalbaar. Ik heb een normaal bedrijf en haal dit jaar ook 1.500 euro op.'


Andere belangen

Als ambassadeur gaat Oenema bij collega's langs. 'Dan kijken we hoe het gaat met het project. Als boeren onder elkaar is het ook veel laagdrempeliger praten dan met bijvoorbeeld een adviseur. Wij hebben ook geen andere belangen. We proberen de punten te verbeteren om zo resultaat te krijgen.'

In veel gevallen scoor je al snel punten en daarmee dus geld, weet de melkveehouder. 'Je maakt een duurzaamheidsplan, waarmee je de verbeteringen kunt zien. Sommige punten moet je verbeteren en bij sommige krijg je direct geld.'


Resultaten

Aan het project doen 230 boeren mee. Wie nog mee wil doen, is nu te laat. 'We hopen dat alle resultaten van de boeren goed zijn, dat Drenthe daarmee voorop loopt en hopen dat de provincie dan door wil gaan met het project. Dan kunnen er nog meer boeren meedoen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer