Deense+biokoeien+niet+meer+vast+in+grupstal
Nieuws
© 123RF

Deense biokoeien niet meer vast in grupstal

Koeien op Deense bedrijven mogen niet meer worden vastgezet in grupstallen. Vanaf 2027 geldt er een totaalverbod. In Nederland wordt vanuit de zuivel gewerkt aan een uitfasering.

Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe grupstallen gebouwd. Vanaf 2024 geldt er een verbod voor biologische bedrijven.. Voor biologishce bedrijven met minder dan vijftig melkkoeien is er een overgangsperiode tot 2027, meldt Schweizer Bauer. Vanaf 2027 geldt een totaalverbod.

Volgens minister Morgens Jensen van Landbouw kan het niet zo zijn dat melkveehouders van de ene op de andere dag hun boterham verliezen. Wel zal dit besluit betekenen dat een aantal biologische melkveehouders vervroegd hun activiteit aan de wilgen hangt.


Omstreden

Volgens Jensen is een verbod op grup- of aanbindstallen bevorderlijk voor het dierenwelzijn. Hier is niet iedereen het mee eens. Voorstanders van grupstallen vinden juist dat dit staltype goed is voor het dierenwelzijn. Zo heeft ieder dier een eigen lig- en drinkplaats en is er geen onrust in de stal.

In Zwitserland is er geen sprake van een verbod. Stefan Kohler, directeur van de melkindustrieorganisatie, vindt dat de diervriendelijke aangebonden stal, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging in de buitenlucht, als een succesvol langetermijnmodel voor de veehouderij in Zwitserland kan worden beschouwd.


Geen Europees verbod

Omdat vooral in Oost-Europese landen veel bedrijven gebruikmaken van een grupstal, wordt een Europees verbod verwacht. Ook in Nederland wordt niet gesproken over een verbod op dit staltype.

Wel zijn er initiatieven vanuit de zuivel om te komen tot minder grupstallen. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft besloten dat zuivelverwerkers geen nieuwe leden met een grupstal aannemen. Zuivelconcern FrieslandCampina heeft een verbod op nieuwbouw en uitbreiding van grupstallen per 1 januari 2018. Bel Leerdammer wil dat de koeien vanaf 2025 niet meer permanent vaststaan. In de winterperiode is dit een probleem. Enkele uren vrije uitloop er dag kan dan een oplossing zijn.


Het aantal grupstallen neemt gestaag af, meldt stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties. Werden in 2019 nog 934 grupstallen geregistreerd, half oktober 2020 waren dit er 811.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer