Franse+boer+somberder+over+eigen+bedrijf
Nieuws
© Quatuor Transactions

Franse boer somberder over eigen bedrijf

De stemming in de Franse landbouw verslechtert. Dat blijkt uit het laatste onderzoek van het opinieonderzoeksinstituut Ifop, dat in opdracht van de Franse boerenvereniging (FNSEA) is uitgevoerd onder 1.501 boeren.

Een derde (33 procent) van de ondervraagden beschouwt de economische situatie van hun bedrijf als 'slecht'. In maart was slechts 29 procent tot deze schatting gekomen. Nu beoordeelt minder dan een kwart (22 procent) hun situatie nog als 'goed', in de vorige enquête was dit 29 procent.

De meerderheid van de Franse boeren beoordeelt de economische situatie op dit moment grotendeels neutraal: 45 procent vond de situatie 'acceptabel'. De vooruitzichten voor de komende twee à drie jaar werden niet beter beoordeeld.


Het merendeel van de boeren ziet in de nabije toekomst geen veranderingen. 57 procent gaat ervan uit dat hun economische situatie in de komende drie maanden zal stabiliseren. Volgens de enquête bereidt 35 procent zich voor op een verslechtering, terwijl slechts 6 procent optimistisch is.


Klimaat en prijzen

Tot de belangrijkste moeilijkheden behoorden allereerst de problemen die verband houden met het klimaat, gevolgd door prijzen en productiekosten. Ook heffingen en milieu- en hygiëne-eisen storen de Franse boeren. Ook waren er klachten over teruglopende subsidies en hoge arbeidskosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer