Franse+vleeseendensector+in+zwaar+weer
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Franse vleeseendensector in zwaar weer

Veel bedrijven in de Franse vleeseendensector bevinden zich op de rand van een faillissement. Daarvoor waarschuwt de Franse pluimveevleesketenorganisatie Anvol.

Zowel boerenbedrijven als slachthuizen zijn volgens de organisatie in acute nood. De coronacrisis brengt volgens Anvol de genadeslag toe, nadat de sector vorig jaar al hard getroffen werd door Europese overproductie. Door de coronacrisis is de vraag vanuit de horeca volledig weggevallen. Normaal is dat goed voor 35 procent van de Franse vleeseendenproductie.

Ook de export is tot stilstand gekomen. Die is normaal gesproken goed voor 50 procent van de afname. Inmiddels is de opslag voor eendenvlees overvol. Anvol luidt vanwege de nijpende situatie voor de sector nu de noodklok. Het ziet de vleeseend als 'het vlaggenschip van de Franse gastronomie'.

Vraag volledig stilgevallen

De vleeseendensector is vooral goed vertegenwoordigd in de regio's Pays de la Loire en Bretagne. In Nederland ondervindt de vleeseendensector ook grote schade door de coronacrisis. Op dit moment worden geen nieuwe eenden meer opgezet, omdat de vraag volledig is stilgevallen. De stallen bij vleeseendenhouders staan daardoor nu leeg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer