Frankrijk+maakt+1%2C2+miljard+euro+vrij+voor+landbouwimpuls
Nieuws
© Quatuor Transactions

Frankrijk maakt 1,2 miljard euro vrij voor landbouwimpuls

De Franse regering wil gas geven op zeven belangrijke dossiers om de productie in de binnenlandse agrarische sectoren te borgen en te vergroenen. Het meeste geld, bijna een derde van de begrote 1,2 miljard euro, gaat naar ecologische landbouw.

Maar ook dierenwelzijn, korte ketens, bosbouw, mechanisatie, eiwitgewassen en zaadveredeling krijgen hun portie. De landbouwinvesteringen maken deel uit van een groter herstelplan om de gevolgen van corona in het Franse bedrijfsleven op te vangen. De agrarische sector krijgt in totaal circa 1,2 miljard euro toegewezen.

President Emmanuel Macron wil hiermee met name de voedselzekerheid in het land waarborgen. Macron vindt dat Frankrijk te afhankelijk is geworden van andere naties op dit vlak. Tevens wil hij Frankrijk voorbereiden op de klimaatuitdagingen van vandaag en morgen.


Voedselsoevereiniteit

Frans voedsel delegeren aan het buitenland zou waanzin zijn, waarschuwde de Franse president al op 12 maart, aan het begin van de coronacrisis. Het eerste doel van het plan is dan ook de voedselsoevereiniteit van Frankrijk te herwinnen.

Hiervoor maakt de regering in eerste instantie 364 miljoen euro vrij, inclusief 100 miljoen euro bestemd voor een plan voor planteneiwitten. Hiermee hopen de eiwitproducenten de afhankelijkheid van Frankrijk van import in de komende jaren te verminderen van 45 procent naar 35 procent.


Opvolging boeren

Ook wil de regering de opvolging op boerenbedrijven stimuleren. De helft van alle ondernemers in de agrarische sector zal de komende tien jaar met pensioen gaan. Er volgt een publiekscampagne om de behoeften aan nieuw elan in de landbouw en agrifood bekend te maken. Hiervoor is 10 miljoen euro bestemd.

Om tegemoet te komen aan de groeiende eisen van Franse consumenten op het gebied van dierenwelzijn, voorziet het plan in 250 miljoen euro voor de modernisering van slachthuizen.


Ecologie en korte ketens

Tweede prioriteit, naast de eigen voedselvoorziening, is de versnelling van de agro-ecologische transitie. Hier stopt Macron 345 miljoen euro in de pot. Initiatieven die korte ketens stimuleren, ontvangen 200 miljoen euro.

Het agroplan voorziet ook in een premie voor de aankoop van landbouwapparatuur, om boeren in staat te stellen te investeren in meer ‘hulpbronefficiënte’ gereedschappen. De afhankelijkheid van (chemische) gewasbescherming kan hiermee dalen, hoopt de overheid. 135 miljoen euro moet dit mogelijk maken.

Tot slot krijgen bosbouw en zaadveredeling hun portie: 200 miljoen euro voor herstel en aanleg van duurzame bosgebieden en 100 miljoen euro voor zaadveredeling. Dit moet robuustere akkergewassen opleveren die de foodsector minder afhankelijk maken van import.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer